29 januari 2015

2014: Doorbraak voor Nederlandse start-up wereld

2014 was het jaar van de start-ups en daarmee de doorbraak voor het Nederlandse start-up ecosysteem. De overheid kwam in beweging, accelerators en incubators namen een vlucht en meer investeringen dan ooit gingen richting tech start-ups. SanomaVentures, actieve investeerder in early-stage start-ups, vat zijn jaar in een infographic samen.

Overheid zet stappen

De Nederlandse overheid is duidelijker het belang van starters gaan zien voor de economische ontwikkeling en heeft concrete maatregelen genomen om een aantrekkelijker klimaat voor ondernemers te creëren. Criteria voor tijdelijke visums voor start-upteams zijn versoepeld en de mogelijkheden voor overheidsleningen en -garanties voor durfkapitaalfondsen en innovatieve starters zijn uitgebreid. Speciale gezant Neelie Kroes lanceerde het StartupDelta programma, met de missie om Nederland één van de leidende start-up hubs in Europa te maken. Als onderdeel van dit initiatief heeft de gemeente Amsterdam een investering van € 5.2 miljoen euro aangekondigd, om starters te ondersteunen en de toegang tot kantoorruimte, talent en kapitaal te verbeteren.

Accelerators en incubators

Universitaire incubators en commerciële accelerators breidden hun activiteiten uit en nieuwe programma’s zijn in opkomst. Utrecht Inc. werd beoordeeld als ’s werelds tweede snelst groeiende kenniseconomie-incubator en het Amsterdamse ACE VentureLab neemt de derde plaats in op de lijst van beste nieuwe academische incubators. De toonaangevende Europese accelerator StartupBootcamp breide haar aanwezigheid in Nederland uit met een e-commerce programma in Amsterdam en een High-Tech programma in Eindhoven.

SanomaVentures internationaal

In 2014 ontving SanomaVentures 350 investeringsaanvragen, sprak met 124 bedrijven en onderhandelde met 28 ondernemers, wat uiteindelijk resulteerde in 4 nieuwe investeringen. Naast deze nieuwe investeringen deed SanomaVentures 6 vervolginvesteringen in bestaande portfoliobedrijven, waarvan 2 in combinatie met internationale VC’s. De 14 bedrijven in SanomaVentures’ portfolio realiseerden een gemiddelde omzetgroei van 90% in 2014 en bieden werk aan meer dan 220 mensen. Veel van de bedrijven zijn internationaal uitgebreid en ook SanomaVentures zelf opende in Helsinki een tweede kantoor.

Meer durfkapitaal

Europese venture capital investeringen bereikten vorig jaar het hoogste niveau sinds het uiteenspatten van de internetbubbel volgens Dow Jones VentureSource. Nederland was geen uitzondering op deze trend. Volgens een lijst van transacties samengesteld door StartupJuncture, haalden Nederlandse tech start-ups in 2014 een recordbedrag van €500 miljoen op. Adyen is de eerste Nederlandse start-up die de zogenaamde ‘unicorn’ status heeft bereikt, met het ophalen van €200 miljoen financiering op een waardering van $1,5 miljard. Meer Nederlandse start-ups dan ooit haalden een Series A, B of C financiering op, zoals Peerby, Blendle, 3Dhubs, Catawiki, ElasticSearch of Takeaway.com.

De grotere, “later-stage” financiering rondes waren meestal afkomstig van internationale investeerders, die Nederland als vruchtbare bodem voor innovaties lijken te hebben ontdekt. SanomaVentures, actief sinds 2012, nam vorig jaar deel aan 7 van de 55 “early-stage” investeringen tussen de 100.000 euro en 5 miljoen euro, die zijn opgenomen in de lijst.

Infographic SanomaVentures in 2014