17 mei 2016

25 jaar Anybody: historische rubriek over naakt in weekblad VIVA

Anybody; het naakte portret zonder hoofd verscheen voor het eerst in 1991, toen nog onder de naam Body Talk en is nooit meer verdwenen uit VIVA. VIVA viert het 25-jarig jubileum met een speciale, extra dikke editie van het weekblad, met daarin veel aandacht voor Anybody en het lichaam in het algemeen.

Fotograaf van het eerste uur Elisabeth van Dorp vertelt in deze special uitgebreid over

‘haar’ pagina: “Deze rubriek laat zien hoe echte mensen eruitzien, zonder filter.” In de 25 jaar dat zij de foto’s maakt heeft ze vele lijven en trends voorbij zien komen, zoals het steeds meer verdwijnen van schaamhaar en de toename van tatoeages. Toch is naakt voor haar zeker niet vanzelfsprekend: “Anybody is heel persoonlijk en intiem. En dat moet zo blijven.”, vertelt ze in het interview dat in de special te lezen is.

Verder bevat het nummer een Anybody-special met een tijdlijn over de veranderingen in het lichaamsbeeld door de jaren heen die de rubriek letterlijk heeft bloot gelegd, een coveritem over de status van naakt in Nederlandse films en verschillende mannen vertellen over de relatie met hun piemel. Drie oud-deelnemers van Anybody gaan opnieuw op de foto, wat is er veranderd? Oud-topsporter Taeke Taekema vertelt over zijn relatie met zijn lijf: na zijn hockey-carrière vond hij het wel eens lekker om er helemaal niet mee bezig te zijn.

Het tonen van blote lichamen is niet meer zo opzienbarend als 25 jaar geleden. Toch is de rubriek nog steeds erg succesvol: zowel bij de lezers als bij mannen en vrouwen die zich willen laten fotograferen. Sabine Brusse, content manager van VIVA: “Bloot zien we overal, in advertenties, films, online. Maar echte lijven, in al hun schoonheid en echtheid geregistreerd, blijven ongezien. De portretten die Elisabeth van Dorp voor VIVA maakt zijn nog altijd even relevant en uniek als 25 jaar geleden, of wellicht zelfs wel belangrijker, nu we gewend raken aan opgepoetst en geperfectioneerd naakt.”

 

Het extra dikke Anybody jubileum nummer van VIVA ligt vanaf woensdag 18 mei in de winkels of is online te bestellen via tijdschrift.nl.