31 maart 2014

5 redenen waarom Libelle over 80 jaar nog bestaat

Deze week viert het grootste vrouwenweekblad van Nederland dat ze al 80 jaar 40 is met een speciale editie. Na de documentaire Aldus Libelle, waarin de VPRO achter de schermen filmde, laat Libelle nu zelf zien hoe de redactie elke week van moodboard naar magazine gaat. Voor de lezeressen, de fans, de concurrentie èn de rest van creatief Nederland, uiteraard in de vorm van een tijdschrift, ook digitaal te lezen.

1. Omdat Libelle werkt als een startup
Als Libelle een formule was die week na week zou worden ingevuld en uitgerold, was het allang afgelopen geweest. Libelle is een vrouw die elke week een facelift krijgt met andere letters en vormgeving. Geen invuloefening maar alles ‘from scratch’. En ja, dat is een heleboel werk. Misschien zelfs gekkenwerk in een wereld vol gratis informatie. Maar ècht gratis bestaat nu eenmaal niet. Ook niet over tachtig jaar.

2. Omdat iedereen houdt van Holland
Er zijn nu eenmaal dingen, die blijven omdat ze altijd goed zijn. Klassiekers. Libelle is zo Hollands als hagelslag, HEMA en koeien in de wei.

3. Omdat je van boerenkool best een jurk kunt maken.*
Hoe langer je bestaat, hoe belangrijker het is af en toe iets geks te doen, iets hélemaal anders, iets wat niemand verwacht. Een cover met alleen een ei erop. Een Libelle met 10 verschillende covers in de winkel leggen. Op je tachtigste verjaardag NIET terug gaan blikken. Een Libelle lijsttrekkersdebat. Een fietsmodeshow op de Dam. Ebru Umar in je blad.

4. Omdat delen het nieuwe kopen is
Libelle deelt deze week haar ‘bedrijfsinformatie’ met de rest van Nederland. Lezeressen kunnen vanaf deze week online hun eigen Libelle maken met een magazinetool met Libelle materiaal en eigen tekst en foto’s. Ze kunnen hem laten drukken in een oplage naar wens en hem insturen naar de redactie. De winnaar mag straks meedoen met de redactie.

5. Omdat digitaal de toekomst heeft
De transformatie ‘van tijdschrift naar mediamerk’ is bij Libelle al jaren bezig en gaat nog wel 80 jaar door. Er zijn tijdschriften, boeken, agenda’s, evenementen en aanwezigheid op alle web- en social media platforms. Er wordt gehoopt op een winkel, een tv-programma en over tachtig jaar misschien wel een hotel op de maan.

* De boerenkooljurk is een van de Hollandse meesterwerken in de jubileumspecial p. 49

De jubileumspecial verschijnt 3 april en wordt alleen in de abonnementenoplage verspreid. Los te bestellen via Tijdschrift365.nl. De digitale versie voor tablets is te koop in de kiosk van Tijdschrift.nl.