2 oktober 2013

69% jonge vrouwen heeft onveilige seks

Minder dan een derde van de ondervraagde vrouwen houdt zich nog aan de stelregel ‘Ik vrij veilig of ik vrij niet’. Zelfs onder singles met meerdere sekspartners is het condoom verre van populair: 59% gebruikte er geen bij de laatste vrijpartij. Dat blijkt uit onderzoek dat weekblad VIVA hield onder haar lezeressen, in samenwerking met Aids Fonds Nederland.

Met een nieuwe partner gebruiken jonge vrouwen eerst meestal nog wel een condoom. Ruim een kwart wil minstens een paar keer het bed met elkaar hebben gedeeld voordat het zonder kan en 21% wacht er een paar maanden mee. 17% doet het echter meteen de eerste keer al zonder en 3% gaat de tweede keer overstag. 24% wacht ermee tot zij en haar partner allebei getest zijn op soa’s en hiv en 7% doet het altijd met condoom.

Geen prioriteit
Singles scoren weinig beter: 59% geeft aan tijdens de laatste vrijpartij geen condoom te hebben gebruikt. Ruim driekwart van de single vrouwen pijpt altijd zonder condoom, 12% doet dat af en toe. Slechts 4% gebruikt altijd een condoom en 5% heeft nog nooit iemand oraal bevredigd. Ook voor vrouwen die vreemdgaan (9% deed dat het afgelopen jaar) lijkt safe seks geen prioriteit te hebben. Bijna driekwart van de vrouwen die vreemdgaan zegt het minimaal een keer onveilig te hebben gedaan.

Daarom zonder
De redenen waarom jonge vrouwen het condoom niet willen zijn nogal divers. Ruim een kwart gebruikt de pil of een ander voorbehoedsmiddel en vindt het daarom overbodig, 19% vertrouwt erop dat de partner geen soa heeft, 15% vindt seks met condoom minder lekker, 12% heeft zichzelf en haar partner laten testen op soa’s/hiv, 6% wil graag een kind en 4% vindt het een hinderlijke onderbreking van de seks.

Testen en het taboe
Van de vrouwen met een partner durft iets meer dan de helft aan het begin van de relatie niet voor te stellen om een hiv-test te doen. Dat praten over hiv een groot taboe is in Nederland onderschrijft maar liefst 79%. Praten over soa’s noemt 72% een taboe. Dat wil overigens niet zeggen dat jonge vrouwen ook nooit een hiv/soa-test laten doen. De helft heeft zich ooit laten testen en 15% deed dat het afgelopen jaar. Van de vrouwen die een hiv-test lieten doen, bleek minder dan 1% ook daadwerkelijk geïnfecteerd. Jaarlijks horen 1.200 mensen in Nederland dat ze hiv hebben, 40% van de mensen met hiv weten niet dat ze geïnfecteerd zijn. Mensen die net geïnfecteerd zijn en het nog niet weten, dragen veel bij aan het aantal nieuwe hiv-infecties in Nederland.

Samen met Aids Fonds
VIVA’s safeseks-onderzoek werd gehouden onder 1607 vrouwen van gemiddeld 33 jaar oud. Bijna een kwart was single, 77% had een relatie, van wie 25% getrouwd. Van de ondervraagden betitelde 93% zichzelf als hetero, 6% biseksueel en 1% homoseksueel. De resultaten van het onderzoek – uitgevoerd in samenwerking met Aids Fonds Nederland – verschijnen in VIVA 41 die vanaf woensdag 2 oktober in de winkel ligt.