25 mei 2018

Allereerste Donald Duck voor blinde kinderen

Overhandiging van speciale uitgave aan blinde Twan op Koninklijke Visio School

Donald Duck Weekblad, Stichting Dedicon en Bibliotheekservice Passend Lezen zijn erin geslaagd het populaire stripfiguur Donald Duck voor de allereerste keer toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. Met deze bijzondere uitgave wil het weekblad mensen die blind of slechtziend zijn, laten ervaren hoe Donald Duck en de wereld van Duckstad eruit ziet en hen hier – ook samen met ziende kinderen – plezier aan laten beleven. Deze Donald Duck wordt in een gelimiteerde oplage geproduceerd door Stichting Dedicon en is exclusief verkrijgbaar voor leden van Bibliotheekservice Passend Lezen. Vandaag werd deze speciale Donald Duck overhandigd door Hoofdredacteur Joan Lommen aan de 15-jarige Twan Driessen uit Druten in een blinde klas in Huizen.

Het eerste toegankelijke stripverhaal voor blinden in de Nederlandse geschiedenis

Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis is er een stripverhaal ontwikkeld dat ook toegankelijk is gemaakt voor mensen met een visuele beperking. Het Donald Duck stripverhaal verschijnt in de vorm van een grote map waarbij hoofdrolspelers Donald, Katrien en Dagobert Duck in reliëf worden weergegeven en de strip voorzien is van brailleschrift en audio-ondersteuning. Daarnaast is er ook een uitgebreide beschrijving bijgevoegd over de manier waarop je een stripverhaal leest.

Bijzondere samenwerking

Het idee en de uitvoering van deze unieke uitgave komen van Stichting Dedicon. Donald Duck weekblad omarmde het idee onmiddellijk en ook Disney was enthousiast om ’s wereld bekendste eend in tactiele vorm te produceren. De Koninklijke Bibliotheek heeft voor de financiële ondersteuning gezorgd.

Directeur Maarten Verboom van Stichting Dedicon licht toe: “De wereld van Donald Duck maakt al 65 jaar deel uit van de belevingswereld van kinderen. Maar kinderen met een visuele beperking kunnen over het algemeen niet meepraten over strips. Die ongelijkheid was voor ons een belangrijke motivatie om een aantrekkelijke oplossing te ontwikkelen. We zijn er trots op dat we daarin zijn geslaagd.”

Hoofdredacteur van Donald Duck Joan Lommen vertelt verder: “We waren meteen enthousiast toen Dedicon bij ons aanklopte. Donald Duck is voor iedereen, we willen dolgraag dat álle kinderen er plezier aan kunnen beleven. We zijn heel benieuwd hoe kinderen met een leesbeperking deze speciale uitgave en Donald Duck beleven.”