14 november 2012

Annemarie Jorritsma speelt gastrol in bijzondere Donald Duck

Burgemeester Annemarie Jorritsma van Almere ontving vandaag uit handen van Thom Roep op feestelijke wijze het eerste exemplaar van een bijzondere editie van Donald Duck Weekblad op speciale basisschool De Bongerd in Almere. Het nummer is specifiek gewijd aan de provincie Flevoland.

Donald Duck weekblad viert dit jaar het 60-jarig jubileum met elke maand een editie waarin de Ducks een avontuur beleven in een Nederlandse provincie. Nu is Flevoland aan de beurt, de jongste provincie van Nederland. Annemarie Jorritsma over haar première als stripfiguur in het vrolijke weekblad: “Ik lees de Donald Duck al 47 jaar en ik ben heel erg vereerd dat ik een speciale rol heb gekregen als burgemeester in deze Flevoland editie!”

Berg als impuls
Flevoland leeft en bouwt aan haar toekomst. En met succes, maar toch kan met name het toerisme nog wel een impuls gebruiken, zo wordt geconstateerd in het vrolijke weekblad. De vlakke polders in de platte provincie ontberen maar één ding: een berg! Een heuse berg, vol flora en fauna en waar men mogelijk ’s winters nog vanaf kan skiën ook.

Donald als fotograaf
Dat Sint-Nicolaas, die deze maand natuurlijk ook Flevoland aandoet, niet zomaar een berg voor het opscheppen heeft is duidelijk. Maar dan komt een van de burgemeesters, van wie de naam niet specifiek wordt genoemd (maar het begint met een J en het eindigt op Orritsma), op het idee een natuurfotograaf in te huren om een fotoboek samen te stellen. Met de opbrengst van zo’n boek kan een berg vast wel worden gefinancierd.

En die fotograaf heet… Donald Duck! Maar vlak intussen de goede Sint niet uit. Die schakelt iemand in die bijna wonderen kan verrichten en zo komt het dat Donald Duck en Willie Wortel elkaar behoorlijk voor de voeten lopen wat een BERG moeilijkheden oplevert…

Stempeltje op Nederland
Na Flevoland volgt nog de laatste provincie waarin de Ducks een avontuur beleven. En dat wordt, in december, Overijssel. De regionale benadering van Donald Duck Weekblad blijkt een geweldig succes. Elke provincie-editie verkoopt meer dan gemiddeld en aan aandacht voor de jubilerende eend in de media is geen gebrek. Want Donald Duck Weekblad is nog altijd enorm populair.

Thom Roep, hoofdredacteur van het vrolijke weekblad: “Nederland is een leesland. Donald Duck Weekblad is in de loop der jaren steeds Nederlandser geworden en daarmee onderdeel van onze cultuur. In de zestig jaar dat het weekblad bestaat, mogen we wel stellen dat we een klein, maar zichtbaar stempeltje hebben gedrukt op de samenleving.”

De Flevoland editie van Donald Duck Weekblad ligt vanaf vrijdag 16 november in de winkel.


Fotocredits: Fred Rotgans