24 april 2014

Bijna driekwart vrouwen heeft een geheim

De uitslag van de Geheimen Enquête van het weekblad Libelle onder 481 lezeressen is opvallend: maar liefst 68% van de lezeressen verbergt iets voor een ander. Dat varieert van stiekeme eetbuien of het lezen van de mail van je partner tot een geheime affaire. De meeste geheimen gaan over relaties (23%) en sex (22%), maar ook over gezondheidsproblemen (16%) en geldperikelen (11%) wordt liever niet gesproken.

Opvallend is de toename van geheimen over werk. Tegenwoordig is niet succesvol zijn een steeds groter taboe, aldus psycholoog en geheimendeskundige Catrin Finkenauer.

Bang voor consequenties vertellen waarheid

Volgens Finkenauer hebben we geheimen omdat we bang zijn voor de consequenties die het zeggen van de waarheid heeft, zoals boze reacties en verstoting uit onze sociale omgeving. Niet alle lezeressen kunnen goed met hun geheim omgaan. 22% piekert er vaak over en 7% zegt zich er zelfs eenzaam door te voelen. Mensen die lijden onder een geheim zijn ook vaker ziek of hebben gedragsproblemen. Het gaat al gauw beter met iemand zodra ze het geheim met 1 persoon hebben gedeeld.

Libelle 18 ligt vanaf vrijdag 25 april in de winkel.