1 augustus 2013

Consument zoekt massaal naar airco’s en ventilatoren

Door de hittegolf is de vraag naar apparaten voor verkoeling sterk toegenomen. In vergelijking met vorig jaar is er op Kieskeurig.nl ruim twee keer zoveel gezocht naar airco’s en ventilatoren. De vraag was tijdens de warmste periode in juli zelfs groter dan die naar mobiele telefoons en televisies.

Dit blijkt uit het bezoekersgedrag op Kieskeurig.nl en een onderzoek over het gebruik van airco’s en ventilatoren onder ruim 500 consumenten.

Boven de 26 graden
Hoe hoger de temperatuur, hoe meer consumenten op zoek gaan naar een verkoelingsapparaat. Als het kwik stijgt naar 26 graden is er behoefte aan verkoeling van de airco. Tijdens de hittegolf steeg op 24 juli de vraag naar airco’s en ventilatoren tot een recordhoogte van 30.000 zoekopdrachten op een dag. 
Meer dan de helft van de consumenten wil graag een airco kopen, maar de meesten vinden de aanschaf ervan te duur. Toch geeft ruim 60% aan meer dan 300 euro uit te willen geven aan een airco. Een betere nachtrust tijdens warme dagen is de voornaamste reden voor aanschaf. De helft van de consumenten geeft aan slecht te slapen als het te warm is.

Ventilator versus airco
7 op de 10 consumenten hebben een ventilator in huis, van wie ruim de helft zelfs twee of meer. Een kwart van de consumenten is van mening dat de ventilator te weinig verkoeling biedt en heeft daarom een airco gekocht. 1 op de 4 consumenten heeft de hele dag de airco aanstaan en 30% zet de airco het liefst kouder dan 20 graden.