11 september 2012

De burengeheimen van Flair

Je buurvrouw gaat vreemd op dinsdagmorgen nadat ze de kinderen naar school heeft gebracht. De buurman is homo maar zijn vriendin weet dat niet. De buurvrouw werd bewust zwanger en tegen hem heeft ze gezegd dat het een ongelukje was. Of je buurvrouw rookt stiekem. Dat soort geheimen kent 6% van zijn buren, zo blijkt uit een onderzoek van weekblad Flair.

Zaterdag 22 september is het Nationale Burendag. Aanleiding voor Flair om een onderzoek te houden onder 3.000 Nederlandse vrouwen. 10% van de totale vriendenkring bestaat uit buren. 37% geeft hun huissleutel aan zijn beste buur en bij feestjes nodigt de helft óók zijn buren uit. Negen van de tien mensen kijkt bij huizen in de buurt naar binnen bij het langslopen. Een derde doet zo inspiratie op voor de inrichting van het eigen huis. Twee op de drie mensen hoort de buren en 75% ergert zich daaraan.

20% heeft ruzie gehad
Bijna de helft heeft wel eens een meningsverschil gehad met een van de buren en 20% een regelrechte ruzie. De top vijf aanleidingen van burenruzies zijn: geluidsoverlast, erfscheiding of begroeiing, huisdieren, bouwprojecten en hinderlijke objecten zoals vuilnisbakken, (brom)fietsen, auto’s. 10% is weleens verhuisd vanwege de buren.

28% wil de buren wel geld lenen
Meer dan een kwart is bereid de buren meer te lenen dan het spreekwoordelijke kopje suiker. Er zit wel een limiet aan wat men uitleent: de grens is € 235.

Nog meer opmerkelijke bevindingen:
– 4% van de Nederlandse vrouwen heeft wel eens een oogje gehad op de buurman.
– 25% gebruikt bijnamen voor de buren, zoals de verzoekjesman, die altijd langs komt met een ‘klein verzoekje’.
– 25% vergelijkt hun bezit met dat van de buren, zoals de tuin, interieur, vakantie en de auto (maar slechts 8 % vindt dat de buren het beter voor elkaar hebben en is jaloers).
– 91% neemt voor elke buur – indien nodig – een pakketje aan.

Het burenonderzoek van Flair is uitgevoerd door een marktonderzoekbureau Tera Knowledge onder 3.000 Nederlandse vrouwen van 25 tot 45 jaar. Het complete onderzoek is te lezen in de nieuwste Flair, die op 12 september verschijnt.