16 augustus 2013

‘De kansen van smart tv zijn veelbelovend’

Wat lees je, kijk je, doe je online en mobiel? Wat vind je goed, wat niet? Wat wordt de toekomst? Het Mediamenu van: Dan Verhoeven, creatief strateeg bij BrandWebbing.

Ik was tien jaar. Toen verslond ik…. Toen was ik niet weg te slaan bij…
“Ik verslond en verzamelde Snelle Jelle en Donald Duck pockets, die laatste nog steeds overigens. Voor de tv was ik niet weg te slaan met de aangekoppelde NES, de eerste Nintendo. Alles wat bewoog vond ik interessant, vooral tekenfilms.”

Welke tijdschriften lees je nu en waarom?
“Alleen vakgerelateerde titels als Emerce en Adformatie. Privé gaan alleen de Esquire, de KIJK en misschien de Revu per ongeluk mee in de vakantietas. Als er een willekeurig tijdschrift ligt blader ik dat altijd wel snel door, maar ik ga er niet rustig voor zitten. Online is een heel ander verhaal…”

Ja, waar zit je vaak online? En mobiel?
“Naast het dagelijkse rondje langs de welbekende nieuws- en marketingsites en blogs heb ik een persoonlijk lijstje dat ik elke dag afwerk. Ik ben erg visueel ingesteld, dus sites die naast inspirerende teksten veel beeld bevatten hebben mijn voorkeur. Zoals: thefancy.com, springwise.com, ibelieveinadv.com, fubiz.net, digitalbuzzblog.com en theinspirationroom.com.
Wat mobiel betreft, wil ik het graag overzichtelijk houden. Sinds een half jaar wil ik niet meer apps hebben dan de apps die op mijn eerste scherm van mijn iPhone 5 passen, inclusief één ‘smokkelmapje’. Het is heerlijk om alleen nog te gebruiken wat je echt nodig hebt.”

En nog tijd voor tv ook?
“De tv is voor mij de zwarte kast die gekoppeld zit aan mijn mediaschijf en Playstation voor het afspelen van films, series en games. Natuurlijk zijn er wel programma’s waar ik voor terugschakel, zoals DWDD, Wie en Waar is de Mol, Studio Sport op zondagavond en de herhalingen van de Lama’s. Zo nu en dan zap ik daarna nog wel eens verder en blijf dan vaak hangen op National Geographic en Discovery. Mocht er de volgende dag aan de lunchtafel nou blijken dat ik toch iets heb gemist, is er altijd nog zoiets als ‘terugkijken’.”

Wat vind je zonde van het papier, de zendtijd, de moeite?
“Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen voorkeur en dat is maar goed ook, maar persoonlijk zijn programma’s als Achter Gesloten Deuren, Beschuldigd en Dr. Phil niet aan mij besteed.”

Welke media vind je echt heel knap gemaakt?
“De ontwikkelingen die er nu zijn rondom smart tv’s waarbij je device veel meer gaat worden dan een zwarte kast zonder intelligentie zijn erg interessant. We zijn er al enkele maanden druk mee bezig. De kansen voor gebruikers, maar ook voor merken, zijn veelbelovend.”

Je mag zelf een nieuw medium in de markt zetten. Dat wordt…
“Het is alweer een aantal jaar geleden, maar in de film Minority Report ligt voor mij nog steeds de toekomst. Devices die zich vanzelf aanpassen naar jouw persoonlijke wensen en koopgedrag.”

Hoe ziet de mediaconsumptie over tien jaar uit, denk je?
“Alles wordt on demand en gepersonaliseerd. Nooit meer wachten op nieuws, programma’s, informatie die jij graag wil zien. Je zet je telefoon, tablet of televisie aan en via een app – of het liefst zonder – wordt de speciaal voor jou geselecteerde content binnengetrokken. Al lerende wordt de app natuurlijk slimmer waardoor je aanbevelingen krijgt inclusief passende en gewenste nieuwe advertisingmodellen.”

Nog een goeie tip voor Sanoma?
“Ga nu al nog meer inspelen op gewenste middelen en modules. Natuurlijk klikken er mensen op een take-over, gaan mensen kijken als ze een mooi plaat zien in een magazine of zijn ze geïnteresseerd door een commercial op tv. Alleen dit doe je net nog eerder en met meer interesse wanneer de advertising klopt bij het umfeld en ‘natuurlijk’ aanvoelt binnen de door jouw geconsumeerde media. Het ideale beeld: content en advertenties die op een passende, verrassende en
non-intrusive manier integreren met jouw persoonlijke interesses.”

Dank je, wat ga je nu lezen? Of kijken?
“Ik ga nu het bonusboekje pakken om te zien wat ik vanavond ga eten en daarna eens kijken of mijn huis er nog staat.”