21 juni 2018

Indrukwekkend experiment laat zien: Dít is de kracht van de tijd nemen voor elkaar

We gaan vaak zo op in onze dagelijkse beslommeringen dat we weleens vergeten wat echt belangrijk is: focus op elkaar, aandacht voor elkaar en daar echt de tijd voor nemen. Maar liefst 41% van de Nederlandse stellen vindt dat ze te weinig tijd aan elkaar besteedt, zo blijkt uit onderzoek van Libelle. Met een indrukwekkend experiment dagen Libelle en LifeHunters mensen uit om écht aandacht aan elkaar te besteden. Vanavond nog.

Wanneer hebben we voor het laatst de tijd voor elkaar genomen? Niet even een vluchtige zoen of een praktisch appje, maar écht de tijd voor elkaar? Libelle vroeg zich dat ook af en besloot op onderzoek uit te gaan. Wat blijkt? 41% van de ondervraagden geeft aan niet tevreden te zijn met de hoeveelheid tijd die zij en haar partner aan elkaar besteden. 35% geeft aan vaker de tijd te willen nemen voor een goed gesprek. Een kwart van de respondenten geeft zelfs aan langer dan een half jaar geleden sex te hebben gehad, of kan het zich niet meer herinneren. En meer dan een kwart (27%) kan zich niet herinneren wanneer haar partner voor het laatst heeft gevraagd wat haar überhaupt bezighoudt.

De redenen zijn voor de hand liggend: 37% geeft aan druk met werk te zijn. 27% zegt dat de kinderen veel tijd en aandacht vragen en 10% geeft de smartphone/het internet de schuld. Tijd voor actie!

Uitkleden

Om te ontdekken wat het effect is als je bewust tijd voor elkaar neemt, werd in een uniek experiment aan vier stellen gevraagd elkaar uit te kleden. Voor de camera. Bewust één voor één kledingstukken bij de ander uit te doen. Iets wat ze vroeger zo vaak bij elkaar deden, maar wat er door allerlei praktische redenen bij in is geslopen, terwijl het aandacht in de puurste vorm is. Het resultaat is indrukwekkend en emotioneel. Zo beseffen Janet (29) en Ronald (29) – 13 jaar samen en twee kinderen – na afloop: “Dit experiment brengt ons dichter bij elkaar. Het voelt onvoorspelbaar, terwijl je elkaar zo goed kent en precies weet wat je bij elkaar onder de kleding aantreft.” Greg (31) en Charlotte (27) – 9 jaar samen – weten nu: “Door dit experiment zijn we bewuster van de tijd die we samen moeten doorbrengen. De telefoons moeten echt vaker opzij worden gelegd.” Simon (52) en Nicole (52) – 30 jaar getrouwd, drie kinderen –  vatten het treffend samen: “Als je geen tijd voor elkaar neemt, dan verlies je elkaar.”

De video sluit af met een opdracht: ‘Maak weer eens tijd voor elkaar. Probeer het vanavond zelf.’ Hiermee willen Libelle en LifeHunters mensen uitdagen meer tijd voor elkaar te nemen. De video is te zien op www.libelle.nl/meertijdvoorelkaar.

Hilmar Mulder, hoofdredacteur van Libelle: “We gaan zo op in de drukte van alledag dat we zomaar vergeten wat écht belangrijk is: focus op elkaar en daar echt de tijd voor nemen. Met dit experiment dagen we mensen uit iets met elkaar te doen wat ze al heel lang niet meer hebben gedaan en wat ooit zo spannend was. We dagen ze uit om weer eens écht de tijd voor elkaar te nemen. De telefoons weg te leggen, de tv uit te doen en alleen maar oog en oor te hebben voor elkaar.”

Over het onderzoek

Het representatieve onderzoek werd uitgevoerd door Libelle. 72% van de respondenten is getrouwd of samenwonend, 48% heeft thuiswonende kinderen. Aan hen werden vragen gesteld als: ‘Vind je dat jij en je partner voldoende tijd aan elkaar besteden?’, ‘Waarom besteden jullie zo weinig tijd aan elkaar?’, en: ‘Weet jouw partner hoe het met jou gaat?’

Over Libelle

Libelle is met een maandelijks bereik van 4,3 miljoen mensen het grootste vrouwen mediamerk van Nederland. Het merk is sterk in het bedenken van crossmediale concepten met verrassende, praktische en inspirerende insteken. Libelle maakt je leven nóg leuker!

Over LifeHunters

LifeHunters maakt branded content voor o.a. IKEA, NS, de Hartstichting en Shell. Authentieke shareable content met impact, zoals de video waarin kipnuggets van McDonald’s worden geserveerd aan culinair recensenten, of de video waarin ze goedkope IKEA-schilderijen laten beoordelen door kunstkenners.