8 mei 2012

De Nederlandse vrouw wil trouwen en baby’s

Een open relatie of een strakke toyboy: het kan haar allemaal gestolen worden. Uit Vivas Grote Relatieonderzoek onder 725 vrouwen rond de dertig blijkt dat de Nederlandse vrouw hartstikke conservatief is. Trouwen, een oudere man, monogamie en kinderen krijgen: dat is het credo.

Trouwen hopeloos ouderwets? 82% van de Nederlandse vrouw vindt van niet. 17% is al in het huwelijkbootje gestapt, 41% wil het graag en 40% staat er absoluut voor open. Volgens 71% zijn relaties anno 2012 zijn te vrijblijvend en geven we te gemakkelijk op. 82% gelooft dat je je hele leven bij elkaar kunt blijven en 96% zegt zelfs een monogame relatie te hebben.

Liever romantiek dan sex
Opmerkelijk: de Nederlandse vrouw vindt sex niet het belangrijkste. In het rijtje wat zoek je in een relatie? neemt sex met 66% de vierde plaats in. 91% van de vrouwen vindt emotionele steun het allerbelangrijkste. Daarna volgen passie (met 70% op de tweede plaats) en romantiek (met 69% op de derde plaats).

Rammelende eierstokken
Ook kinderen staan hoog op het verlanglijstje. Van de vrouwen zonder kinderen wil 70% graag moeder worden. Opvallend is dat 39% zo graag moeder wil worden dat het hebben van een man geen vereiste is. 18% twijfelt nog over kinderen en slechts 12% heeft geen rammelende eierstokken en ziet liever een toekomst zonder nageslacht.

Financieel afhankelijk
Het liefst gaan vrouwen een relatie aan met een oudere man (42%). Het gemiddelde leeftijdsverschil is 5,7 jaar. Slechts 8% heeft een jongere partner. Opvallend: een derde van de vrouwen vindt het niet erg financieel afhankelijk te zijn van haar man of vriend. Sterker nog, een op de vijf is zelfs financieel afhankelijk van hem, al zeggen de meesten dat dit tijdelijk is.

Voor de vrijgezellen geldt dat 34% het prima vindt om alleen te zijn. 66% wil graag een relatie en 59% van de singles is bang om alleen achter te blijven.

De nieuwe Viva met Het Grote Relatieonderzoek ligt woensdag 16 mei in de winkel.
Ook op www.viva.nl/relatieonderzoek is een uitgebreide versie van het onderzoek te vinden.