27 augustus 2012

Den Haag wordt NUpubliek

NU.nl pakt uit met een uniek aanbod aan nieuws en informatie over politici, partijen en de grote politieke thema’s. Den Haag wordt NUpubliek.

NU.nl, verreweg de grootste online nieuwsbrenger van Nederland, gaat beter dan ooit inzicht geven in het feitelijke gedrag van politici en partijen rond de belangrijkste politieke dossiers. In samenwerking met de Open State Foundation, een groep jongeren die het parlement transparanter wil maken, kunnen de bezoekers van NUpubliek.nl voortaan precies volgen wat de grote politieke thema’s zijn en hoeveel invloed politici en partijen daarop uitoefenen.

Wouter Bax, hoofdredacteur NU.nl: “NU.nl heeft een fantastische reputatie als koele, ongekleurde feitenbrenger, en dat brengen we ook met NUpubliek tot uitdrukking. De informatie op NUpubliek is namelijk niet het resultaat van onze eigen interpretatie. We putten rechtstreeks uit de officiële publicatieorganen van de Tweede Kamer. Door deze data overzichtelijk te tonen en aan te vullen met persoonlijke informatie over het gedrag van politici, dragen we op een unieke manier bij aan de transparantie van de Haagse politiek.”

Volgens Bax speelt NU.nl hiermee in op een onomkeerbare trend. “Door analyse van politiek gedrag zullen we steeds beter zien hoe politici en partijen zich werkelijk tot elkaar verhouden en in hoeverre ze doen wat ze beloven.”

Aan NUpubliek werd al lang voor de val van het kabinet gewerkt, maar de vervroegde verkiezingen bieden een uitgelezen kans om het te lanceren. NUpubliek blijft na de verkiezingen in de lucht en zal steeds ‘slimmer’ worden.
 

Beeld: De overzichtpagina van de SP op NUpubliek.nl

Tegelijkertijd met de lancering van NUpubliek presenteert NU.nl ook een aantal activiteiten die specifiek betrekking hebben op de verkiezingen:

NUpubliek
NUpubliek.nl belicht het Haagse politieke bedrijf van drie verschillende kanten: politici, politieke partij en inhoudelijke thema’s. De bezoekers van NU.nl kunnen feitelijke informatie raadplegen, stemgedrag bekijken, gelieerde berichtgeving lezen en via tal van tools kijken naar het gedrag van politici en hun partijen: wat vinden ze belangrijk, wat stemmen ze, wat twitteren ze, hoe ziet hun wordcloud eruit en hoe verhoudt hun feitelijke gedrag zich tot hun politieke standpunten?
NUpubliek is bovendien een blijvend katern op NU.nl, waardoor het ook na de verkiezingen steeds veelomvattender en ‘slimmer’ zal worden. NU.nl zal zijn miljoenenpubliek actief inschakelen om de tool steeds beter te maken.

Stemtool
De Stemtool is de eigen stemhulp van NU.nl. Aan de hand van 35 stellingen kunnen mensen toetsen bij welke partij zij zich het meest thuis voelen. De bezoekers kunnen ook met afzonderlijke stellingen schuiven om te zien wat voor effect dat heeft op hun partijvoorkeur. De uitkomst van deze stemhulp is niet één partij, maar een rangorde van partijen waarmee de bezoeker meer of minder affiniteit heeft en waarmee hij/zij vervolgens kan ‘spelen’. De zestien partijen die deelnemen hebben de stellingen zelf van een waardering voorzien.

Het Financiële Verkiezingsdebat
NU.nl en het Holland Financial Centre organiseren op maandag 3 september om 19.00 uur een verkiezingsdebat met alle financiële woordvoerders van de grote partijen. Het debat vindt plaats in het World Trade Centre op de Amsterdamse Zuidas, in het hart van het grootste financiële centrum van Nederland.

Het Holland Financial Centre (HFC) is een publiek-private samenwerking van vijf ministeries, de financieel-economische toezichthouders en de grote financiële bedrijven. NU.nl en HFC organiseren dit debat, omdat deze verkiezingen zeer sterk financieel en economisch zijn getint: Brussel, de euro, de woningmarkt, hypotheekrente, bezuinigingen…

Het debat wordt geleid door ex-BNR-presentatrice Frederique de Jong. NU.nl zal er middels een live blog en nieuwsberichten verslag zal doen, en alle pers is van harte welkom. Op een groot scherm op het Gustav Mahlerplein is het debat ook buiten live te volgen.