19 januari 2012

Donald Duck op bezoek in Friesland

Donald Duck weekblad verschijnt alweer 60 jaar in Nederland. Speciaal voor dit jubileum verlaat de vrolijke eend voor het eerst Duckstad en bezoekt hij iedere maand een andere provincie. Aan alle provincies wordt een editie van het stripblad gewijd. Friesland heeft vandaag de primeur.

Het Friesland nummer moet vooral plezier brengen, maar heeft ook een educatief tintje, aldus Thom Roep, hoofdredacteur van het vrolijke weekblad. In deze editie wordt bijvoorbeeld uitleg gegeven over wat terpen zijn, wat de betekenis is van Ljouwert en wat kaatsen en fierljeppen inhoudt. Maar alles met een knipoog en een lach, benadrukt Roep. Zo wordt ook Piet Paulusma bedankt in een stripje, want dankzij Piets Weerbericht kent iedere Nederlander wel een Fries Zinnetje: Oant Moarn.


Educatie en humor


Die sterke combinatie van educatie en humor is een van de redenen dat Donald Duck weekblad zo populair is in Nederland, al 60 jaar. De allereerste Donald Duck verscheen deels in zwart wit op 25 oktober 1952 en sindsdien zijn hele generaties zijn met dit vrolijke weekblad opgegroeid.


Jeugd en mannen


De unieke succesformule is in al die jaren nauwelijks gewijzigd en scoort nog steeds: Donald Duck is met een gemiddelde oplage van 310.000 exemplaren per week het grootste jeugd- en gezinsblad van Nederland en heeft inmiddels ook het grootste bereik in de doelgroep mannen 18+. Logisch: de grappige en spannende avonturenverhalen van de bekende Disney-kwaliteit blijven boeien.