15 augustus 2012

Donald Duck op eenzame hoogte: 112 meter!

Donald Duck weekblad viert dit jaar het 60-jarig jubileum met elke maand een editie waarin de Ducks een avontuur beleven in een Nederlandse provincie. Na Friesland, Noord-Brabant, Limburg, Zuid-Holland, Drenthe, Noord-Holland en Gelderland is nu Utrecht aan de beurt.

De Nederlandse Munt heeft advies nodig van de rijkste eend ter wereld en dus reizen Dagobert Duck, Donald en Kwik, Kwek en Kwak naar Utrecht. Omdat tijd geld is hoopt Dagobert dezelfde dag nog naar Duckstad terug te vliegen en daarom adviseert hij zijn neven de 112 meter hoge Domtoren te beklimmen. Zodat ze in korte tijd toch nog veel van de provincie kunnen zien.

Paleis Soestdijk
Maar natuurlijk loopt alles weer anders dan verwacht en gelukkig krijgen de Ducks de kans wat meer van de fraaie provincie te bekijken. De Lange Jan in Amersfoort, de Piramide van Austerlitz, het fort bij Rijnauwen en met name Paleis Soestdijk worden bewonderd. Het avontuur eindigt uiteindelijk toch bovenop de Dom en wat doe je als je boven op de Dom staat? Donald weet het, van beroemde lied Utereg m’n stadsie: hij kijkt even naar benee…

Hele jaar in Nederland
Het idee van de provincie-edities van Donald Duck komt van Thom Roep, hoofdredacteur van het weekblad. “We ontdekten vijf jaar geleden dat Donald Duck over de hele wereld avonturen had beleefd, van Parijs tot het Amazonegebied. Maar hij was nog nooit in Nederland geweest. We hebben toen in 2007 een special gemaakt over Donald Duck in Amsterdam. Dat sloeg in als een bom. Daarom komen we nu bij het zestigjarig bestaan van het blad elke maand met een uitgave die zich afspeelt in een van de provincies.”

Het Utrecht nummer ligt op vrijdag 17 augustus in de winkel. Volgende maand is Zeeland aan de beurt in het vrolijke weekblad.