13 mei 2016

Donald Duck op vrijdag de 13de tóch gelukkig

Donalds leven gaat al niet over rozen, dus vrijdag de 13de is voor deze pechvogel een dubbele ongeluksdag. Dat wil nog niet zeggen dat Donald Duck ook ongelukkig is, volgens geluksonderzoekers Martijn Burger en Ruut Veenhoven van Erasmus Happiness Economics Research Organization kun je ondanks tegenslag best voldoening scheppen in je leven als geheel.

Belangrijke factoren voor geluk zijn ondermeer het hebben van sociale contacten, positieve ervaringen, gezondheid en… geld. Onderwerpen die vaak aan de orde komen in Donald Duck Weekblad. In Duckstad spelen geluk en pech altijd een belangrijke rol en wonen de grootste pechvogel en de grootste geluksvogel binnen dezelfde gemeentegrens: Donald Duck en Guus Geluk.
 
Donald Duck is een grote pechvogel, maar betekent dat ook dat Donald ook over het algemeen ongelukkig is? Volgens geluksprofessor Ruut Veenhoven van EHERO hoeft dat niet: “Donald Duck heeft vaak pech en vast nog wel meer op vrijdag de 13e. Dat betekent niet dat hij ongelukkig is, want ondanks tegenslag kun je best plezier hebben in je leven als geheel. Donald Duck zit niet bij de pakken neer en gaat steeds weer nieuwe avonturen aan. Bij tegenslag wordt hij gesteund door de neefjes. Types als Donald Duck komen een pechdag wel te boven.”
 
Geluksonderzoeker Martijn Burger, eveneens van EHERO, vult aan: “Het gaat vooral om lange termijn geluk, plezier en het hebben van positieve ervaringen. In Donald Duck staat avontuur centraal en dus zit het met geluk wel goed! In Donald Duck leer je daarnaast over hoe het hebben van sociale contacten bevorderend is voor geluk.” Burger betwijfelt wel of Donald gelukkig wordt van zo’n strenge werkgever als Dagobert Duck: “Het is de vraag of het om uitbuiting gaat of dat het in feite vrijgevigheid van Donald is dat hij voor zo’n schamel loon voor zijn oom blijft werken. In dat laatste geval draagt die vrijgevigheid juist bij  aan de gelukservaring van Donald.”. Of Martijn Burger nog een gelukstip voor Donald heeft? “Trouw met Katrien en blijf heel lang en gezond in Duckstad wonen!”

De komende weken gaat het weekblad op zoek naar de leukste gelukservaringen van de lezers, die gedeeld zullen worden op DonaldDuck.nl en de social media kanalen van het weekblad.
Abonnees hadden afgelopen week al een dubbele portie geluk, naast het reguliere nummer ontvingen ze ook een extra pechnummer voor geluksvogels, dat alleen te ontvangen is als je abonnee bent.
 
Donald hierover: “Tja, geluk zit in een klein boekje…”