16 maart 2016

Donald Duck plaatst afval op een voetstuk

Ter gelegenheid van de speciale ‘Heel Duckstad Schoon’-editie, die morgen in de winkel ligt, heeft OBS Kastanjepoort uit Erichem met hun beste opruimidee van Nederland vandaag de ‘Cornelis Prul Prijs’ ontvangen. De prijs is een 3D geprint standbeeld van de stichter van Duckstad, gemaakt van gerecycled plastic afval. Het winnende idee van de ‘zingende Cornelis Prullenbak op zonne-energie’ is gekozen uit meer dan 300 inzendingen. De wedstrijd werd georganiseerd door Donald Duck Weekblad in samenwerking met Supporter van Schoon en afvalverwerker Van Gansewinkel.

Zwerfvuil opruimen is geen peulenschil. Daarom riep Donald Duck Weekblad begin februari op om een steentje bij te dragen aan een schone leefomgeving en met een origineel opruimplan te komen. De initiatieven varieerden van een Donald Duck stofzuigerrobot tot een Willie Wortel afval-ophaaltruck. Zelfs vanuit Estland werd er een opruimplan ingezonden.

Cornelis Prul Prijs voor zingende Cornelis Prullenbak

Uit het grote aantal inzendingen blijkt dat de zwerfafvalproblematiek leeft onder kinderen. Het was dan ook niet gemakkelijk om uit zoveel goede ideeën een keuze te maken. Het winnend idee van Sam, Lasse, Thijs, Koen en Jian van OBS Kastanjepoort uit Erichem is vandaag bekroond met de Cornelis Prul Prijs: een 3D geprinte replica van het standbeeld van de stichter van Duckstad, gemaakt van gerecycled plastic afval. Het bijna 1,5 meter hoge beeld is vervaardigd in samenwerking met afvalverwerker Van Gansewinkel en gebaseerd op een 3D scan van honderden foto’s van een geboetseerd beeld. Het geprinte beeld bestaat uit meer dan 130 plastic flessen en is gemaakt met acht 3D printers. De totale printtijd bedroeg meer dan 300 uur.

De jongens over hun winnend idee: “We hebben samen met de opa van Koen een zingende Cornelis Prullenbak gemaakt, die werkt op zonne-energie en dus duurzaam is. Als je iets erin gooit, begint er een muziekje. Niet steeds hetzelfde, maar steeds een ander zodat het spannend blijft. Met de Cornelis Prul Prijs hopen we ons idee ook echt te kunnen gaan maken in ons dorp.” Hoofdredacteur Joan Lommen van Donald Duck Weekblad over de winnende inzending: “We zijn onder de indruk van de plannen van de heren, met hun inzending zien wij graag Cornelis Prullenbakken in de straat.”

Heel Duckstad doet mee aan Landelijke Opschoondag

Op zaterdag 19 maart vindt de jaarlijkse Landelijke Opschoondag plaats. Ook Duckstad doet mee aan deze dag, want ook daar maken de inwoners er een rommeltje van. Donald Duck en de neefjes gaan daar wat aan doen! En Tokkie Tor als recycle ambassadeur onderstreept het belang van circulaire economie in Duckstad. Hoe dit afloopt is te lezen in editie 12 van Donald Duck Weekblad.

Morgen verschijnt deze editie bij de abonnees en vanaf vrijdag is het nummer te koop in de winkel. Deze editie is tevens te bestellen via Tijdschrift365.nl. Op DonaldDuck.nl/CornelisPrul is een video te zien van de making-of van het 3D geprinte Cornelis Prul standbeeld.