12 juli 2012

Donald Duck redt Nijmeegse vierdaagse

Donald Duck weekblad viert het 60-jarig jubileum dit jaar, met elke maand een editie waarin Donald Duck een avontuur beleeft in een Nederlandse provincie. Na Friesland, Noord-Brabant, Limburg, Zuid-Holland, Drenthe en Noord-Holland is nu Gelderland aan de beurt.

Nijmegen is even Duckstad. Donald Duck en zijn neefjes Kwik, Kwek en Kwak lopen dit jaar namelijk de Nijmeegse Vierdaagse mee. Het avontuur van de beroemde eendenfamilie begint met het besluit van het Gelderse provinciebestuur om plaatsnaamborden te vervangen door digitale borden. Maar dat blijkt een fiasco. Stripneefjes Kwik, Kwek en Kwak verdwalen hopeloos, net als de tienduizenden Vierdaagsewandelaars. Donald redt uiteindelijk het evenement. In de strip figureren de Stevenstoren en de Waalbrug maar ook andere bekende gebouwen in de regio, zoals de toren van Elst en het Kroller-Muller Museum bij Arnhem.


Hele jaar in Nederland


Het idee van de provincies komt van Thom Roep, hoofdredacteur van het weekblad. “We ontdekten vijf jaar geleden dat Donald Duck over de hele wereld avonturen had beleefd, van Parijs tot het Amazone gebied. Maar hij was nog nooit in Nederland geweest. We hebben toen in 2007 een special gemaakt over Donald Duck in Amsterdam. Dat sloeg in als een bom. Daarom komen we nu bij het 60-jarig bestaan van het blad elke maand met een uitgave die zich afspeelt in een van de provincies.” Het stripverhaal is geschreven door Jan Kruse uit Deventer.

Het Gelderse nummer ligt op vrijdag 13 juli – een paar dagen voor de Vierdaagse – in de winkel.

Volgende maand is Utrecht aan de beurt.