17 oktober 2012

Donald Duck Weekblad viert 60-jarig jubileum in Groningen

Deze maand bestaat Donald Duck Weekblad precies 60 jaar. En dat wordt groots gevierd deze week, met onder andere een bijzondere expositie in het Nederlands Stripmuseum. Het hele jaar 2012 verlaat de geliefde eend bovendien elke maand Duckstad om een avontuur in een Nederlandse provincie te beleven. Deze maand is dat – vanzelfsprekend – Groningen.

Donald leest uit het boek Groningen en haar Geschiedenis het verhaal voor van de vrekkige molleboon Dago Duckema die in de 17de eeuw de Ommelanden stevig in zijn greep heeft. De rijke Duckema geeft op zekere dag de goudsmid Pieter Buren opdracht een gouden model van de Martinitoren te maken, om op die manier een plaats in de gemeenteraad van Groningen te kopen. Bommen Boris hoort hiervan en stuurt zijn twee kwaadaardige knechten Hellem en Helwerd op het peerd van hun Ome Loeks op pad om het schaalmodel te stelen. Dat lukt bijna, maar de schurken zijn zo onverstandig om bij Slochteren een spade in de grond te steken…

Nederlands succes
De regionale benadering van Donald Duck Weekblad blijkt een geweldig succes. Elke provincie-editie verkoopt meer dan gemiddeld en aan aandacht voor de jubilerende eend in de media is geen gebrek. Want Donald Duck Weekblad is nog altijd enorm populair. Thom Roep, hoofdredacteur van het vrolijke weekblad: “Nederland is een leesland. Donald Duck Weekblad is in de loop der jaren steeds Nederlandser geworden en daarmee onderdeel van onze cultuur. In de zestig jaar dat het weekblad bestaat, mogen we wel stellen dat we een klein, maar zichtbaar stempeltje hebben gedrukt op de samenleving.”

Jubileumactiviteiten
De hele maand oktober bruist het van de jubileumactiviteiten. Een van de grote festiviteiten is de Donald Duck Weekblad expositie in het Nederlands Stripmuseum in Groningen. Deze tentoonstelling wordt zaterdag 20 oktober geopend, in aanwezigheid van hoofdredacteur Thom Roep, presentator en Donald Duck fan Jochem van Gelder, scenarioschrijver Jan Kruse en niemand minder dan Donald Duck zelf. De expositie is van 20 oktober 2012 tot en met 13 januari 2013 te zien.