20 november 2013

Driekwart jonge vrouwen gooit op werk decolleté in de strijd

Dubbelzinnige opmerkingen bij het koffieapparaat? Twee derde van de jonge vrouwen krijgt ermee te maken, maar erover klagen doen ze niet graag. Liever maken ze gebruik van de hitsigheid van mannelijke collega’s: driekwart zet haar ‘erotisch kapitaal’ in om iets voor elkaar te krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van weekblad VIVA naar seksisme op het werk en in het uitgaansleven.

Goed nieuws: vrouwen worden nog maar zelden minder serieus genomen dan hun mannelijke collega’s. 85% zegt dat daar bij haar op het werk geen sprake van is. Zo ziet nog maar 4% dat klanten altijd het woord richten tot de eerste de beste man in de buurt. En grote klussen die vaak naar mannen gaan? Komt bij ons absoluut niet voor, zegt 86%.

Bang voor problemen
Wat echter nog lang niet verdwenen is, zijn de dubbelzinnige opmerkingen bij het koffieapparaat. Ook niet uit te roeien is die ene vraag die nooit gesteld wordt aan mannen: of je je werk wel kunt combineren met de zorg voor je kinderen. Bijna twee derde (63%) van de jonge vrouwen geeft aan op het werk seksistische opmerking naar haar hoofd te krijgen. 71% zwijgt erover en zegt het niet erg te vinden, 17% laat het erbij zitten omdat ze bang is om er problemen door te krijgen en slechts 12% maakt er melding van bij een leidinggevende.

Slimme strategie
Wie niet klagen wil, moet slim zijn, lijken veel vrouwen te denken. En dus maken ze zoveel mogelijk gebruik van hun vrouwelijke charmes. Maar liefst driekwart antwoordt bevestigend op de vraag ‘Zet jij je uiterlijk weleens in om iets voor elkaar te krijgen’? Sexy jurkjes, killer heels en veelbetekenend glimlachen; sommigen houden er zelfs een leuke baan aan over.

Billenknijpers in de kroeg
Zich sexy kleden doen jonge vrouwen bij het uitgaan ook. Of mannen daar hitsig van worden of niet, vinden ze helemaal niet ter zake doen. 23% is van mening dat billenknijpers en borstenbetasters in kroeg of club er een beetje bij horen. Wel maakt dergelijk gedrag 37% zo kwaad dat de man in kwestie een forse duw kan verwachten. 26% negeert het gewoon. Maar bijna niemand piekert erover om zich minder uitdagend te kleden. 70% zegt: ik trek gewoon aan waar ik zin in heb.

VIVA’s seksisme-onderzoek werd gehouden onder 1296 vrouwen van gemiddeld 26 jaar oud. De resultaten worden gepubliceerd in VIVA 48 die op woensdag 20 november in de winkel ligt.