15 augustus 2016

Einde aan de moedermaffia

Sofie van den Enk (televisiepresentator) en Eva Munnik (journalist) starten op 15 augustus een  #mompeace-campagne. In een opinieartikel in de laatste Ouders van Nu roepen ze moeders op elkaar te steunen in plaats van te veroordelen.

‘Geef jij hem een spéén?!’
‘Die van mij sliep met twee maanden al door, hoor.’
‘Ach ja, relaxte moeder, relaxed kind.’
Wat zijn sommige moeders er toch goed in om je met één vileine vraag of betweterige tip onderuit te halen. Sofie van den Enk en Eva Munnik – auteurs van het eerste relaxte borstvoedingsboek De Melkfabriek – roepen op tot solidariteit in een artikel dat deze maand in Ouders van Nu staat. Ze lieten zich à la John Lennon en Yoko Ono fotograferen in een hotelbed. In plaats van bed peace, zetten ze zich in voor mom peace.

Mijnenveld

Lieke van Lexmond kreeg online de wind van voren, omdat ze met haar baby in een draagdoek durfde te fietsen. Moeders vielen massaal over Nicolette van Dam, toen ze haar dochters, enkel voor de foto, in een mini-autootje zonder veilige zitjes propte. Maar ook de gewone moeder ontsnapt niet aan het oordeel van de moedermaffia. Je hebt de anti-speen-maffia, die spenen nog in de cadeauverpakking retour geeft aan de kraamvisite. Er is de draagmaffia, opgedeeld in vóór of juist tegen de draagdoek, de geen-suiker-brigade, de Rapley-methode aanhangers (niks pureren) versus Team Potje. En dan zijn er nog al die opvattingen over vaccinatie, co-sleeping en ga zo maar door. Het moederschap is een mijnenveld van meningen.

Geen goed of fout

Tijd om dat wijzende vingertje om te zetten in een helpende hand, vinden Sofie van den Enk en Eva Munnik. Moeders doen gewoon hun stinkende best. Of het nou gaat om borst of fles, werken of thuisblijven, je baby laten huilen of niet. Als je doet wat bij jou en je kind past, is er geen goed of fout. Laten we wat liever tegen elkaar zijn. Dus daarom: #mompeace, vinden de auteurs.
Ook andere bekende moeders doen mee aan de #mompeace-campagne. Onder meer Aukje van Ginneken, Lisa Wade en Soundos el Ahmadi gebruiken de hashtag #mompeace op social media.

De nieuwe Ouders van Nu, met daarin het opiniestuk van Sofie van Enk, ligt vanaf deze week in de winkel.