20 januari 2012

‘Elk medium is uniek. Benut ze optimaal’

Hoe beleeft de consument tijdschriften, internet, televisie? En welke conclusies kunnen we daaruit trekken? Interessant: het mediabelevingsonderzoek van TNS NIPO. Dick Molman geeft zijn commentaar. Het pleit eens te meer voor een geintegreerde mediainzet.

Onlangs publiceerde TNS NIPO de resultaten van het mediabelevingsonderzoek 2011/2012. Het is het vierde onderzoek op rij, na eerdere succesvolle edities in 1998, 2003 en 2007.

In dit onderzoek worden voor alle mediumtypen de mediabeleving gemeten. Dick Molman geeft zijn visie op de belangrijkste conclusies uit het onderzoek voor de mediumtypen televisie, internet en tijdschriften.
TIJDSCHRIFTEN


Voor het mediumtype tijdschriften blijkt uit het onderzoek:


Mediabeleving tijdschriften


– Als enige medium weten tijdschriften een hoge score te behalen op de combinatie informatie en transformatie. Dit betekent dat tijdschriften zowel informatie als vermaak (genieten) bieden.

– Tijdschriften behalen een koppositie op drie belevingsfactoren: identificatie, praktische bruikbaarheid (bieden van tips en adviezen) en innovatie (brengt me in aanraking met nieuwe trends, zorgt ervoor dat ik word verrast).

– Het lezen van tijdschriften is een individueel moment (lage score op sociale factor).

Meer informatie vind je op

www.magazines.nl

.


INTERNET


Voor het mediumtype internet kunnen we concluderen:


Mediabeleving internet


– Internet scoort hoog op de actualiteitsfactor (up-to-date houden/snel op de hoogte brengen).

– Internet is het uitgelezen medium voor sociale interactie (samen met anderen iets doen/delen en contacten onderhouden).

– Ook op praktische bruikbaarheid scoort internet relatief hoog.


TELEVISIE


Voor het mediumtype televisie toont het onderzoek aan:


Mediabeleving televisie


– Televisie is een medium waarin men zich kan herkennen, waarmee men kan meeleven. Kortom: een hoge identificatiefactor.

– Ook is het een medium dat mensen weet te raken (geraaktheidfactor), enthousiasme teweegbrengt (stimulansfactor) en zorgt voor gespreksstof (sociale factor).DICK MOLMAN:


Hoe zet ik ze allemaal in voor het hoogste rendement, dat is de kunst


De beleving van mediumtypen verschilt duidelijk, zegt Dick Molman, CEO van Sanoma Media. Wat opvalt is dat mensen zich nog altijd heel goed kunnen identificeren met de belevingswereld die tijdschriften weten neer te zetten. Bovendien worden ze als nuttig ervaren. Internet scoort hoog op actualiteit en televisie heeft een sterke emotiefactor.Geintegreerde inzet


De constatering dat mediumtypen over eigen unieke eigenschappen beschikken, pleit eens te meer voor een geintegreerde, crossmediale mediainzet. Het wordt daarbij steeds belangrijker om de kracht van ieder afzonderlijk mediumtype optimaal te benutten. De kunst is om de mediumtypen zo in te zetten dat ze elkaar versterken en het hoogste rendement opleveren.Andere mediumtypen


Om onder andere die reden heeft Sanoma Media Netherlands medio 2011, samen met Talpa, SBS Nederland overgenomen. Dit stelt ons in staat om nog beter in te spelen op de multimediale behoefte van de consument en adverteerder.