6 juni 2019

Er is er één(dje) jarig: Donald Duck wordt 85 jaar

Donald Duck, in 1934 geboren als filmster in The Wise Little Hen, blaast zondag 9 juni 85 kaarsjes uit. Tevens verschijnt volgende week het 3500ste nummer van zijn weekblad. De verjaardag van de vrolijke eend wordt ook gevierd met onder meer een eigen Kunstcollectie die vorige week onthuld werd in het Rijksmuseum en nog veel meer!

Donald Fauntleroy Duck
Donald Duck, (volledige naam Donald Fauntleroy Duck) was voor het eerst te zien op 9 juni in 1934 in het Silly Symphony filmpje The Wise Little Hen. Daarin woonde hij op een woonboot, wat zijn matrozenpak verklaart. Het filmpubliek vond de luidruchtige Donald Duck maar wat leuk. Donald kreeg als een driftige, knorrige en onhandige eend al gauw rolletjes in de Mickey Mouse-films. Ondanks zijn gemopper, werd al snel duidelijk dat hij een vriendelijk en eerlijk karakter heeft. Donald Duck groeide behalve als filmster ook uit tot stripheld. Met een ster op de Hollywood Walk of Fame kunnen we spreken over een wereldberoemde eend!

3500ste nummer Donald Duck Weekblad
In 1952 kreeg Donald Duck zijn eigen stripblad in Nederland en deze week verschijnt het 3500ste nummer van dit vrolijke weekblad. In dit nummer krijgt Donald een toppositie bij de Duckstadkrant, een van de vele baantjes die hij de afgelopen jaren heeft gehad. Hoofdredacteur Joan Lommen: “We hebben nooit geteld hoeveel het er precies waren in die 3500 nummers, maar ik durf wel te stellen dat er niemand is die zoveel verschillende baantjes heeft gehad als Donald. Als de uitdrukking ‘12 ambachten, 13 ongelukken’ op iemand van toepassing is, is hij het wel. En hij is nog steeds springlevend. Dat getuigt van een enorme veerkracht!”

Jarige Donald Duck krijgt eigen Kunstcollectie
De verjaardag van Donald wordt goed gevierd met de lezers. Zondag 26 mei werd dit zelfs in het Rijksmuseum in het

bijzijn van niemand minder dan Donald Duck zelf! Daar werd de allereerste Donald Duck Kunstcollectie gepresenteerd, een reeks product

en die zijn geïnspireerd op de collectie van het Rijksmuseum en op het Duckstadse topstuk ‘De Duckwacht’. De producten zijn te koop op Duckstadshop.nl, in de Rijkmuseum shop en in vele winkels.

Er is er één(dje) jarig
Daarnaast zat er in Donald Duck 23 een verjaardagsposter die lezers thuis voor het raam kunnen hangen waardoor ze elke dag kans maken op een reis naar Disneyland Paris. De actie is een samenwerking met Disneyland Paris. De poster wordt in heel Nederland gespot.