27 november 2012

Friso Kramer wint Oeuvreprijs Sanoma woon awards

Ontwerper Friso Kramer heeft vanavond de Oeuvreprijs van de Sanoma woon awards 2012 gewonnen. Andere woon awards gingen verrassend naar: Yksi Stichting (Beste Woonprofessional), Stretch Textiles van Renée Merckx en Jos Pelders voor Innofa (Beste Woonproduct), Lotty Lindeman (Jong Designtalent) en wehkamp.nl PIET HEIN EEK (Beste Woonbeursstand). De award voor Beste Wooncampagne was voor Fatboy en Flinders.nl mocht zich voor de tweede keer Beste Woonwebshop noemen.

Nieuw dit jaar waren de awards voor Beste Wooncase en Meest Innovatieve Woonondernemer. Die werden respectievelijk gewonnen door CanDo en – een dubbele verrassing – door Loes de Wit van Het Kabinet en Guy&Lindy Sarlemijn van Design Label.

Brands & Bytes
De Sanoma woon awards 2012 werden uitgereikt door Art Rooijakkers tijdens een interactieve show met cabaretduo Mier in het Zijdebalen Theater hartje Utrecht. Thema was Brands & Bytes. Want zonder merk en zonder bytes geen toekomst. Dat was de boodschap die op verschillende manieren uitgedragen werd.

Vakjury’s
Aanwezig waren ruim 300 woonprofessionals onder wie grote namen uit de woonwereld. De woon awards zijn jaarlijkse prijzen van Sanoma Media voor mensen en merken die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de woonbranche. Ze worden alle toegekend door vakjury’s, professionals op het gebied van wonen, media en marketing.

Dit is hun oordeel over de winnaars van 2012:

Oeuvreprijs: Friso Kramer
“Zonder het te weten is vrijwel iedere Nederlander opgegroeid met de ontwerpen van Friso Kramer. De in 1922 geboren industrieel ontwerper heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van Dutch Design. Een sterk voorbeeld van zijn werk is de kegelvormige straatlantaarn die Kramer in 1960 ontwierp voor de gemeente Den Haag. Het armatuur was dermate populair dat er meer dan een miljoen in Nederland zijn geplaatst. En meer van Kramers ontwerpen zijn bijna ongemerkt deel gaan uitmaken van onze leefwereld. Kramer was ook een van de spilfiguren van Goed Wonen, een beweging die in de jaren vijftig protesteerde tegen het gebrek aan stijl in het interieur. Van 1963 tot 1967 was hij betrokken bij de Total Design Groep, een groep ontwerpers die een impuls heeft gegeven aan het Nederlandse design.”

Zie ook het juryrapport.

Beste Woonprofessional: Yksi
“Een opvallende speler in de Nederlandse designwereld. Al sinds 1991 een platform voor nieuwe generaties ontwerpers. Yksi Winkel is één van de leukste ontwerpwinkels van Nederland. En aan de basis van Yksi liggen de exposities die onder de naam Yksi Expo georganiseerd worden.”

Zie ook het juryrapport.

Beste Woonproduct: Stretch Textiles van Renée Merckx en Jos Pelders voor Innofa
“De collectie driedimensionale breisels Stretch Textiles van Innofa is oer-Nederlands. De breisels worden niet alleen in Nederland ontworpen, maar ook geproduceerd. Het bijzondere karakter van de stoffen valt in de smaak. Toonaangevende designers hebben de Stretch Textiles omarmd.”

Zie ook het juryrapport.

Jong Designtalent: Lotty Lindeman
“Hoe kan het anders? Dat is de vraag die Lotty Lindeman zichzelf voortdurend lijkt te stellen. Alsof ze bekende vormen en technieken voortdurend ter discussie wil stellen. Uit deze onderzoeksdrang spreekt niet alleen een grote liefde voor het vak, maar ook voor de materialen.”

Zie ook het juryrapport.

Beste Woonbeursstand: PIET HEIN EEK powered by wehkamp.nl
“Een stand die was opgebouwd met weinig middelen maar desalniettemin met een enorme kracht uitstraalde. Duidelijk en met humor. Helder en verrassend.” Beste Wooncampage: Fatboy “Door de grote hoeveelheid beeldinformatie is deze advertentie niet alleen opvallend, maar vooral ook eigenwijs en onderscheidend. Doordat de leeftijd van de figuranten behoorlijk uiteenloopt, is een glimlach nooit ver weg.”

Zie ook het juryrapport.

Beste Wooncampage: Fatboy
“Door de grote hoeveelheid beeldinformatie is deze advertentie niet alleen opvallend, maar vooral ook eigenwijs en onderscheidend. Doordat de leeftijd van de figuranten behoorlijk uiteenloopt, is een glimlach nooit ver weg.”

Zie ook het juryrapport.

Beste Woonwebshop: Flinders.nl
“Nog steeds een uniek concept, een totaalbeleving met naast de webshop een fysieke winkel met horecafunctie, een blog/magazine en mogelijkheid tot stylingadvies. Dit jaar is het assortiment verrijkt met veel nieuwe merken.”

Zie ook het juryrapport.

Beste Wooncase: CanDo
“Het vergroten van de naamsbekend van CanDo – dat was de inzet van de campagne. Met als belangrijkste doel: meer bezoekers op de website. De actie met 101 Woonideeën, vtwonen en Libelle was een succes. Het aantal unieke bezoekers van de website steeg met 49%, de naamsbekendheid met 7%.”

Zie ook het juryrapport.

Meest Innovatieve Woonondernemer: Loes de Wit van Het Kabinet
“Al 25 jaar een strak gerund familiebedrijf. Dat staat voor eenvoud met smaak. Tien jaar geleden hadden ze al een webshop. Maar ze blijven ook geloven in de fysieke winkel, mensen willen toch ergens op zitten, iets voelen.”

Meest Innovatieve Woonondernemer: Guy&Lindy Sarlemijn van Design Label
“Bestaan pas zeven jaar en combineren online en offline zeer goed. Zéér selectief, alleen merken van hoog niveau. In de winkel één grote presentatie (bijna shop-in-shop) per merk en ook een webshop per merk.” 

Zie ook het juryrapport.


 
Fotograaf: Ray van der Bas