27 november 2013

Greenpeace activiste wint VIVA400 award

In een stampvol College Hotel in Amsterdam reikte weekblad VIVA dinsdagavond de VIVA400-awards uit aan de meest succesvolle jonge vrouwen van Nederland. Een van de hoogtepunten van de feestelijke avond was de award voor Greenpeace activiste Faiza Oulahsen.

Een daverend applaus was er voor elk van de winnaars van de acht VIVA400-awards, maar de winnaar in de categorie Stoer kreeg toch het langst de handen op elkaar. Greenpeace activiste Faiza Oulahsen was de laatste weken dan ook vrijwel onafgebroken in het nieuws nadat ze met 29 andere activisten in Rusland gevangen was gezet vanwege de Greenpeace-actie tegen olieboringen in het Noordpoolgebied. Omdat ze Rusland pas mag verlaten als de strafzaak tegen haar en haar collega’s is afgerond, werd de award in ontvangst genomen door Jorien de Lege, campagneleider Klimaat en Energie van Greenpeace.
 
Van businessbabe tot gekke-groenten-activist
De andere vrouwen die een award kregen zijn:
* Lara de Graaf (24) begon met een webshop, gooide het roer om en brengt nu kleding van haar label Ydence met succes zelf aan de man via de beste brandstores. Ze won in de categorie Mode.
* Anne-Marie de Brouwer (37), universitair hoofddocent bij het Departement Strafrecht in Tilburg, kreeg de award in de categorie Knappe Koppen. Ze zet zich onder andere in voor vrouwen en meisjes in Rwanda die slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld.
* In de categorie Aanstormend Talent ging de award naar Lisanne Buik (25) en Emma Veerhuis (24). Ze zetten VanChefs op, een online marktplaats voor catering door de best beoordeelde lokale chefs.
* Jacqueline Vizée (30) organiseert en produceert events voor onder andere Hugo Boss, ID&T, Heineken en Vogue. Dit jaar fuseerde haar bedrijf Live Republic met het grote Backbone International. Ze kreeg de award in de categorie Business.
* In de categorie Eco was er een award voor Lisanne van Zwol (24) en Jente de Vries (26) die onder de naam Kromkommer actie voeren tegen het feit dat vijf tot tien procent van de groenten nooit in de winkel belandt omdat ze er niet mooi genoeg uitzien.
* Meester in de rechten én fotograaf Charlotte Meindersma (26) won in de categorie Online. Ze maakt ingewikkelde wet- en regelgeving toegankelijk door erover te bloggen in duidelijke taal.
* Myrthe van der Meer (30) ging naar huis met de award in de categorie Creatief. Ze schreef de bestseller ‘Paaz’ over haar opname op een psychiatrische afdeling van een ziekenhuis. De roman wordt nu bewerkt tot tv-serie.

Zo komt de VIVA400 tot stand
Elk jaar selecteert de redactie van VIVA vierhonderd succesvolle jonge vrouwen uit twee bronnen: de aanmeldingen die in de loop van het jaar voor de VIVA400 zijn binnengekomen, aangevuld met eigen naspeuringen in de media en op internet. Zo ontstaat een gevarieerde lijst van vrouwen met elk hun eigen specialisme – van koken tot bloggen, van idealist tot zakenvrouw, van patholoog anatoom tot gekke-groenten-activist. Dan gaat de lijst online en kan iedereen stemmen op viva.nl. De slimste campaigners die hun sociale netwerken goed inzetten, belanden in de top 40. Daarna volgt het jury-overleg en worden – vaak na heftige discussies – de winnaars gekozen.

De juryleden
De VIVA400-jury bestond dit jaar uit: Gijsje van Bentum (hoofdredacteur VIVA), Christine Boland (trendanalist), Nicolien van Duinen (HR-directeur Renault Nederland), Monica van Ee (directeur Hannah), Hilmar Mulder (hoofdredacteur Grazia), Lena Olivier (medeoprichter LinkedIn Benelux) en Pom Zwart (directeur marketing & communicatie dance4life).