7 maart 2019

Gun mantelzorgers een week vrij, zonder gedoe

Als mantelzorgers op vakantie willen, komen ze vaak van een koude kermis thuis bij hun zoektocht naar vervangende zorg voor hun naasten. Vervangende zorg blijkt maar beperkt beschikbaar, levert veel regelwerk op en mantelzorgers worden van het kastje naar de muur gestuurd. Dit moet anders, vinden het vrouwenmerk Margriet en de landelijke vereniging MantelzorgNL. Daarom starten zij donderdag 7 maart een petitie, waarmee ze een mantelzorgvrije week mogelijk willen maken voor alle mantelzorgers.

Gun mantelzorgers een week vrij
Er zijn in Nederland maar liefst 4,4 miljoen mantelzorgers. Veel van hen voelen zich overbelast. Het is voor mantelzorgers essentieel om de zorg af en toe over te kunnen dragen. Om op adem te komen en de zorg daarna weer langer vol te kunnen houden. “Juist mantelzorgers verdienen die mantelzorgvrije week zonder zorgen en gedoe dubbel en dwars”, zegt Leontine van den Bos, hoofdredacteur Margriet.

Petitie: Mantelzorgvrije week zonder gedoe
Met deze petitie willen de initiatiefnemers dat iedere mantelzorger zonder gedoe een mantelzorgvrije week kan organiseren. Dit moet te regelen zijn bij één aanspreekpunt op een eenvoudige manier. Zodat de mantelzorger zich niet ook nog druk hoeft te maken over wie het achter de schermen regelt – gemeente of zorgverzekeraar. Liesbeth Hoogendijk, directeur MantelzorgNL: ”Wij willen dat er geen af- of verwijzing meer volgt als iemand vervangende zorg komt aanvragen, maar één aanspreekpunt dat het mogelijk maakt.”

Vicepremier De Jonge: “Waardering mantelzorgers is belangrijk”
Donderdag 7 maart neemt vicepremier De Jonge Margriet 11, die helemaal in het teken van mantelzorg staat, in ontvangst. In een interview in deze Margriet zegt hij: “We kunnen de waardering voor het werk dat mantelzorgers doen beter laten blijken. En ze praktisch ondersteunen. Door respijtzorg te organiseren: dat is de zorg die mogelijk is om de mantelzorger te ontlasten zodat hij of zij op adem kan komen.”

Handtekening overhandigen  
Eind maart overhandigen Margriet en MantelzorgNL de handtekeningen aan Clémence Ross-van Dorp, die in februari werd aangesteld als landelijke aanjager respijtzorg. Zij gaat de komende maanden vervangende zorg in Nederland in kaart brengen en komt met een verbeterplan. De initiatiefnemers pleiten ervoor dat ze in alle gesprekken die ze voert -met gemeenten, zorgaanbieders en zorgverzekeraars- de mantelzorgvrije week onder de aandacht brengt en bespreekt hoe dit in de praktijk kan worden geregeld.

Margriet en MantelzorgNL roepen heel Nederland op om de petitie te tekenen op margriet.nl/mantelzorgpetitie of de petitie-bon op te sturen die in de Mantelzorgeditie (Margriet 11) zit die donderdag 7 maart in de winkel ligt.

Overhandiging Mantelzorgeditie aan Hugo de Jonge, Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, vicepremier door Leontine van den Bos, hoofdredacteur van Margriet. Foto door Marloes Bosch.