27 september 2013

Libelle’s Gouden Borstbeeld uitgereikt

Gynaecoloog dr. Carina Hilders van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft is de winnares van Libelle’s Gouden Borstbeeld, de medisch award die het weekblad ieder jaar uitreikt aan iemand met bijzondere verdiensten in de zorg voor vrouwen. Dankzij Hilders is het voor steeds meer borstkankerpatienten mogelijk geworden om na chemotherapie zwanger te raken.

Na chemotherapieën komen vrouwen vervroegd in de overgang waardoor hun kans op zwangerschap verkeken is. Winnares Carina Hilders (47) is pionier in vruchtbaarheid-besparende technieken bij jonge vrouwen met borstkanker. Zij haalde het wereldnieuws door als eerste Nederlandse gynaecoloog een eierstok naar de bovenarm van de patiënte te transplanteren. Met financiële steun van borstkankervereniging Pink Ribbon richtte Hilders een paar jaar geleden het Nederlands Netwerk Fertiliteitspreservatie (NNF) op, waar inmiddels alle IVF-klinieken van Nederland bij zijn aangesloten. Dankzij dit systeem worden jaarlijks een paar duizend jonge borstkankerpatiënten in diverse ziekenhuizen in Nederland geïnformeerd en preventief behandeld.

Gouden Eendenbek
Libelle’s medische award wordt ieder jaar uitgereikt aan een persoon of instelling zich onderscheidt in de zorg, met name op gebieden waar vrouwen mee te maken hebben. De eerste award werd in 2005 uitgereikt aan gynaecoloog Bert Alberda, een van de pioniers in Nederland op het gebied van IVF. Hij ontving de Gouden Eendenbek. Libelle’s medische award werd al eerder in de vorm van een Gouden Borstbeeld uitgereikt aan de mammapoli van het Amsterdamse Anthonie van Leeuwenhoek ziekenhuis.

Libelle editie 41 met een uitgebreid interview met Carina Hilders ligt vanaf vrijdag 27 september in de winkel.