16 december 2014

Helft van jonge vrouwen liegt over haar gewicht

Al lijken jonge vrouwen meer dan ooit in de ban van gojibessenshakes & quinoa-salades, nog steeds klimt ruim één op de vier vrouwen met tegenzin op de weegschaal. De helft snoept uit schaamte de nodige kilo’s van haar gewicht af. Dat blijkt uit het Grote Weegschaalonderzoek van weekblad VIVA.

Verschrikkelijk & doodeng

VIVA vroeg 610 lezeressen naar hun weegschaalgedrag. Hoewel vrouwen geregeld op de weegschaal staan, is het niet bepaald hun favoriete bezigheid. Ruim een kwart vindt het verschrikkelijk om zichzelf te wegen en bijna een op de tien doodeng. De helft van de vrouwen liegt soms over haar gewicht en snoept er een paar kilo af als iemand ernaar vraagt. 37% wil absoluut alleen zijn als ze het getal van de weegschaal afleest. Niet zo gek ook: meer dan twee derde van de vrouwen vindt zichzelf te zwaar en bijna een kwart is altijd zwaarder dan gedacht.

Poedeltjenaakt

90% van de jonge vrouwen heeft een weegschaal in huis staan, waarvan 20% er een heeft die álles meet: van vetpercentage tot vochtgehalte. 30% van de vrouwen staat er dagelijks op, 40% wekelijks en 17% maandelijks. Ook blijken de ondervraagden er een vast weegschaalritueel op na te houden: bijna de helft gaat eerst naar de wc voor het wegen en klimt poedeltjenaakt op de weegschaal, zo’n vier op de tien vrouwen houdt d’r ondergoed aan.

Weg ermee

Om het weegschaalgebruik minder hels te maken, neemt 60% van de ondervraagde vrouwen zich voor om in het nieuwe jaar af te vallen. Slechts 1% doet haar weegschaal in 2015 de deur uit. 14% is er óók klaar mee, maar durft er niet mee te stoppen.

Het Grote Weegschaalonderzoek verschijnt in het dubbeldikke eindejaarsnummer dat vanaf woensdag 17 december in de winkels ligt.