18 juli 2013

‘Ik zit de hele dag daar waar de klik mij brengt’

Wat lees je, kijk je, doe je online en mobiel? Wat vind je goed, wat niet? Wat wordt de toekomst? Het Mediamenu van: Heinz Manderfeld, digital media strategist bij Mediaxplain.

Ik was tien jaar. Toen verslond ik… Toen was ik niet weg te slaan bij…
“De Eppo en de avonturen van de Kameleon. Ik was niet weg te slaan bij de Mohamed Ali flipperkast in de snackbar en de zaterdagmiddag ‘Stuif Es In’ met Ria Bremer.”

Welke tijdschriften lees je nu en waarom?
“De NUsport. Ik had al een abo toen het nog de Sportweek was. Top Gear Magazine, want dromen mag. En zo af en toe lees ik Vrij Nederland en Elsevier, omdat een beetje verdieping op zijn tijd best lekker is. Daarnaast natuurlijk de belangrijke vakbladen, zoals Emerce, Adformatie en Twinkle Magazine.”

Waar zit je vaak online? En mobiel?
“Sinds ik van Blackberry ben overgestapt op iPhone ben ik privé steeds minder online. De smartphone heeft steeds meer de rol van laptop overgenomen. Overdag, op het werk, zit ik de hele dag daar waar de klik mij brengt. Nog elke dag weet dit mooie medium mij te verrassen. Op mobiel is de consumptie erg social georiënteerd. Linkedin, Facebook en Instagram zijn de absolute favoriete apps.”

En nog tijd voor tv ook?
“Jawel, maar sinds mijn UPC Horizon box in huis is, wordt mijn consumptie steeds gerichter en specifieker. De reclameblokken ‘fast forward’ ik steeds meer en ik kijk meer naar de programma’s die ik ècht leuk vind. ‘On demand’ heeft bij mij echt geleid tot een andere manier van tv kijken.”

Welke media vind je echt heel knap gemaakt?
“Als puber was ik niet weg te slaan uit de studio van de etherpiraat. Radio is een echte jeugdliefde en soms hoor ik weer iets op die radio dat de vlam weer aanwakkert. ‘Zaken doen met’, elke werkdag om 10.00 uur op BNR, is echt top. Elke keer als ik luister leer ik iets waar ik in mijn werk iets mee kan. Daar word ik nu blij van.”

Wat vind je zonde van het papier, de zendtijd, de moeite?
“Huis aan huisbladen verslind ik, folders zijn sexy en op zondagochtend zie ik echt de vreemdste gasten voorbij komen op mijn tv. Ik consumeer en verteer ze met groot plezier. Ik krijg echter nog steeds reclame via de fax…huh?”

Je mag zelf een nieuw medium in de markt zetten. Dat wordt…
“In Harry Potter films heb ik wel een paar leuke ideeën voorbij zien komen.”

Hoe ziet de mediaconsumptie over tien jaar uit, denk je?
“Nog meer devices, nog meer uitgevers en nog meer advertentie inventaris. Dit vak blijft nog jaren leuk en de rek is er nog lang niet uit!”

Nog een goeie tip voor Sanoma?
“Ik zit als sinds 2001 te wachten op de 2.0 versie van Startpagina.nl.”

Dank je, wat ga je nu lezen? Of kijken?
“Ik ga morgen lekker op vakantie. Geen tv, geen kranten en geen wifi. Potje Monopoly dan maar?”