26 mei 2019

Jarige Donald Duck krijgt eigen kunstcollectie

Allereerste exemplaren feestelijk onthuld in het Rijksmuseum in aanwezigheid van Donald Duck

Amsterdam, 26 mei 2019 – Ter gelegenheid van de 85ste verjaardag van Donald Duck op 9 juni en het Jaar van Rembrandt presenteren Donald Duck Weekblad en het Rijksmuseum de allereerste Donald Duck Kunstcollectie. Deze is te koop op Duckstadshop.nl, de Rijkmuseum shop en in vele winkels. Vandaag is deze vrolijke kunstcollectie onthuld in het bijzijn van niemand minder dan… Donald Duck!

Voor het eerst kwamen de Duckwacht en Nachtwacht samen in de Nachtwachtzaal van het Rijksmuseum, waar de kunstcollectie feestelijk werd gepresenteerd. Een bijzonder moment waarbij Donald Duck speciaal naar het Rijkmuseum kwam. Meerdere Rembrandtjes, naar de bekende schilder genoemde Donald Duck lezers in de leeftijd 10-12 jaar, mochten de eerste producten in ontvangst nemen.

De Duckwacht
De producten zijn geïnspireerd op de collectie van het Rijksmuseum en op het topstuk ‘De Duckwacht’. Dit schilderij, gebaseerd op De Nachtwacht, is in 1981 geschilderd door Harry Balm, kunstschilder en voormalig vormgever van Donald Duck Weekblad. Andere topstukken die terugkomen in de producten zijn de schilderijen ‘Willem van Eiranje’, ‘De Zwarte Tulp’, ‘Michiel de Snuyter’, ‘Gans Hals’ en ‘Kenau Simonsdochter Kwakkelaar’. De kunstcollectie bestaat uit het Zwembandt van Rijn album, een puzzel, waterfles, verjaardagskalender, notitieboekje, linnen tas, mok, magneet en een kaartenmapje. Marketingmanager Donald Duck Marjolijn Hoffmans benadrukt: “Je steekt meer van Donald Duck op dan je denkt. Dat is leren in de wereld van Donald Duck. In deze collectie komen kunst en de vrolijke wereld van Duckstad heel goed samen. We zijn heel trots op deze mooie collectie!” Hoofdredacteur Joan Lommen over de Duckwacht: “Het was voor de beroemde Duckstadse kunstschilder Zwembandt van Rijn bepaald geen eitje om de Duckwacht te schilderen. Het werd dan ook nachtwerk voor hem…”

Taco Dibbits, Directeur Rijksmuseum vertelt: “Ik vind het ontzettend leuk dat we Donald Duck als speciale gast mogen ontvangen in het Rijksmuseum. We zijn daarnaast heel erg dankbaar dat we ook nog 16.000 exemplaren van het Zwembandt van Rijn album kunnen uitdelen via de voedselbank.” Deze actie wordt mogelijk gemaakt door het Henry M. Holterman Fonds/Rijksmuseum Fonds.”

Het jaar van Rembrandt
In 2019 is het 350 jaar geleden dat Rembrandt van Rijn (1606-1669) overleed. Reden om de kunstenaar en zijn werk te eren, zijn tijdgenoten en de Gouden Eeuw extra onder de aandacht te brengen. Daarom organiseert het Rijksmuseum vele tentoonstellingen waarmee we het leven van deze grote meester vieren. Tot en met 10 juni zijn op de tentoonstelling Alle Rembrandts al zijn werken (22 schilderijen, 300 etsen en 60 tekeningen) uit de collectie van het Rijksmuseum voor het eerst samen te zien. Eind juni start de restauratie van de Nachtwacht en van 15 juli t/m 15 september is de tentoonstelling Lang Leve Rembrandt te zien, met daarin misschien ook wel de Duckstadse Duckwacht. In het najaar van 2019 presenteert het Rijksmuseum de tentoonstelling Rembrandt-Velazquez, een tentoonstelling met topstukken van de grote meesters van de 17de eeuw uit Nederland en Spanje.

Samenwerking
Al sinds 2013 werken het Rijksmuseum en Donald Duck Weekblad regelmatig samen. In de loop der jaren zijn er inmiddels vijf speciale Rijksmuseum Donald Duck edities ontwikkeld. Dit jaar is deze samenwerking uitgebreid met een extra dik album met Rembrandt verhalen én met de lancering van een vrolijke kunstcollectie.