12 augustus 2013

Koninklijke onderscheiding voor Thom Roep

Maandagmiddag 12 augustus heeft Thom Roep (61), vertrekkend hoofdredacteur van Donald Duck Weekblad, een koninklijke onderscheiding ontvangen. Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Thom Roep ontving de onderscheiding uit handen van Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties tijdens een lunch in restaurant Den Burgh te Hoofddorp, in het bijzijn van familie en collega’s.

Thom Roep, geboren in Amsterdam (1952), was sinds 1973 redacteur en vervolgens, vanaf 1984, hoofdredacteur van het vrolijke stripblad Donald Duck. Onder zijn leiding heeft het van oorsprong Amerikaanse blad een metamorfose ondergaan, hetgeen tot groot succes heeft geleid.

Kennis met een knipoog
Onder zijn bezielende leiding veranderde Donald Duck van een Amerikaans blad voor kinderen in een Nederlands familieblad dat met veel genoegen wordt meegelezen door ouders en grootouders. Het blad, dat vooral een spiegel
van de samenleving is, staat bekend om zijn gelaagde humor en de ‘kennis met een knipoog’.

Dankzij de zienswijze en het beleid van Thom Roep, die nadat de Amerikaanse verhalen uitgeput raakten Nederlandse auteurs en tekenaars aantrok die de juiste toon wisten te raken, heeft het blad inmiddels de hoogste oplage ter wereld van alle Disneybladen (290.000) en wordt het wereldwijd beschouwd als een van de beste.

Minister Plasterk: ‘Ik heb leren lezen uit de Donald Duck en zo ook mijn kinderen. Van een kinderstrip heeft Thom een geweldig familieblad gemaakt, het is een perfecte combinatie van puur vermaak met een vleugje educatie. Het is meer dan verdiend dat hij deze koninklijke onderscheiding heeft ontvangen.’

Douwe Dabbert
Naast zijn werk als hoofdredacteur was Thom Roep in de periode 1982-1985 de initiator en auteur van de stripserie ‘Van Nul tot Nu’. De bevordering van kennis over de geschiedenis van Nederland en de wetenschap bij een groot publiek was daarbij zijn drijfveer. Roep is tevens bedenker en schrijver van de stripserie Douwe Dabbert, die in vele talen is verschenen.

CEO Sanoma Dick Molman: ‘Heel wel verdiend! Geen kind of volwassene in Nederland die niet ooit iets van Thom heeft gelezen. Deze koninklijke onderscheiding is zeer op zijn plaats.’

En geridderde Roep zelf zegt: “Ik heb altijd al ridder willen zijn, vroeger keek ik altijd naar Ivanhoe en wilde ik ook een ridder zijn. En nu ben ik het…. Ik neem nu afscheid, maar heb er alle vertrouwen in dat mijn opvolger Digibert Duck (Dimitri Heikamp) de successen zal voortzetten.”