29 januari 2014

Kwart jonge vrouwen steelt van baas en winkelier

Wie bij het woord criminaliteit vooral aan laaggeschoolde, gespierde kerels uit de sportschool denkt, moet gauw eens een reality check doen. Het overtreden van de wet komt in alle lagen van de bevolking voor. Ook onder jonge vrouwen, zo blijkt uit het Crime Onderzoek van weekblad VIVA.

Eerst maar het goede nieuws: jonge vrouwen zijn over het algemeen hartstikke braaf. Het overgrote deel houdt zich verre van zaken als diefstal, oplichting en geweld. Maar wie wat nauwkeuriger naar de cijfers kijkt, ziet dat veel vrouwen toch wel degelijk wat uitvreten, maar dat voor zichzelf goedpraten. Een op de tien tilt bijvoorbeeld de verzekering door dure zonnebrillen als verloren op te geven en 44% zegt dan: ‘Ach ja, iedereen belazert de boel toch weleens?’

Valse facturen

Dat vrouwen illegaal downloaden (70% doet het) en dat er veel zwart gewerkt wordt (62% deed het ooit) zal weinig mensen verbazen. Maar dat diefstal zo wijdverbreid is, mag best opvallend worden genoemd. Vooral op het werk verdwijnt veel. Een kwart jat zaken als papier voor de printer en een ongeveer even grote groep verzendt privépost via haar werk. Ook vrouwen die eigen baas zijn, maken zich aan dubieuze zaken schuldig: 17% zet weleens onverrichte zaken op een factuur.

Geen schuldgevoel

Een op de vier doet aan ‘creatief winkelen’: van smokkelen bij de weegschaal in de supermarkt tot ongezien een mascara in haar handtas laten verdwijnen. Saillant detail: de helft van de kleine diefjes voelt zich daar niet schuldig over. Grotere diefstallen zijn zeldzamer: 5% jat kleding, een even groot percentage heeft ooit een fiets gestolen en 1% pikte een mobieltje.

Onterechte voordeeltjes

De meeste vrouwen houden zich onder alle omstandigheden aan de regels, maar de braafheid neemt wel flink af als de kans op problemen klein is. Zo zegt 36% niks als ze in een winkel of restaurant te veel geld terugkrijgt. En de belastingdienst kan op nog veel minder eerlijke burgers rekenen: 46% doet alsof haar neus bloedt als ze
€ 1000,- te veel krijgt teruggestort.

Rijden met drank op

Geweld en roekeloos gedrag zijn zeker geen exclusieve mannenaangelegenheid meer. 15% van de jonge vrouwen is ooit betrokken geraakt bij een vechtpartij en 17% stapt weleens met een flinke borrel op achter het stuur. Bijna een op de vijf smokkelt drugs mee naar een club of festival.

Deze en andere cijfers over kleine en grotere criminaliteit onder jonge vrouwen zijn te vinden in de speciale Crime-VIVA 6 die op woensdag 29 januari in de winkels ligt.