20 januari 2016

Land Life Company wint eerste NU.nl Start-up Award

 

De start-up Land Life Company heeft dinsdag de eerste NU.nl Startup Award gewonnen. Dit werd vanmiddag bekend gemaakt tijdens de Big Improvement Day (BID). Land Life Company heeft een biologisch afbreekbare ‘boomcouveuse’ ontwikkeld die het mogelijk maakt in droge gebieden weer bomen te laten groeien. Hoofdredacteur van NU.nl Gert-Jaap Hoekman reikte de prijs uit in aanwezigheid van ca. 800 beslissers uit overheid en bedrijfsleven. De award is in het leven geroepen ter bevordering van start-ups in Nederland. De tienkoppige vakjury verkoos de groene Amsterdamse start-up tot winnaar.

De start-up die ook al in november 2015 een internationale prijs in de wacht sleepte, heeft een techniek ontwikkeld dat boomwortels dieper laat groeien, zonder dat irrigatie noodzakelijk is. Hierdoor kunnen wortels ook in de droogste, armste of afgelegen gebieden het grondwater bereiken. Met alle effecten op behoud en bescherming van bodem en natuur. Land Life Company eerder tegenover NU.nl: “Met de Cocoon is het mogelijk om natuur terug te brengen op onbruikbare stukken aarde, omdat onze technologie de boomwortels dieper laat groeien. Zelfs in de droogste gebieden is op een tot anderhalve meter diepte grondwater te vinden”.

Zware concurrentie

Na een voorselectie van de economische redactie van NU.nl en BID kwam de jury tot vier genomineerden: Land Life Company die beplanting in de woestijn mogelijk maken, Dutch UAS en hun softwaretechnologie waarmee wilde dieren worden opgespoord, Sustainer Homes die een huis ontwikkeld hebben dat mee op wereldreis kan en The Mobile Factory die puin omzetten in legostenen. Ze legden het allen af tegen het ambitieniveau en internationale potentie door de mannen en vrouwen achter Land Life Company, aldus Gert-Jaap Hoekman.

Jury-voorzitter Claudia Zuiderwijk over de winnaar: “We waren als Nederlanders al in staat om van water land te maken, maar Land Life Company maakt leven mogelijk op plekken waar dit lastig is zonder water. Het is een jong innovatief bedrijf met een prachtig en praktisch Nederlands exportproduct dat dichtbij de mensen staat. Een terechte winnaar van de NU.nl Start-Up Award”

Vakjury

De vakjury werd gevormd door Daan Witteveen (Deloitte), Hans van der Kooij (Caesar groep), Lotte de Bruijn (Nederland ICT), Phillippe Wits (ASR), Claudia Zuiderwijk (KvK), Bas van der Veldt (Afas Software), Ben Woldring (Bencom), Joris van Heukelom (Makerstreet), Merien ten Houten (Leapfunder, e52) en Willem Sijthoff (Adfo Groep).

Over NU.nl Start-up Award

De NU.nl Start-up Award is onderdeel van Big Improvement Day, waar NU.nl mediapartner van is. NU.nl en BID staan beiden voor innovatie en het stimuleren van talent. De award is dit jaar voor het eerst uitgereikt aan een startend bedrijf dat een maatschappelijke bijdrage levert aan de uitdagingen waar Nederland mee te maken heeft en dat de potentie heeft internationaal door te breken. Ook heeft de jury gekeken naar startups voor wie het podium van NU.nl en het netwerk van Big Improvement Day een toegevoegde waarde zijn.

Over Big Improvement Day

De Big Improvement Day (BID) is hét platform voor inspirerende ontmoetingen, vernieuwende inzichten en grensoverschrijdende samenwerkingen. BID staat in het teken van beweging. We mobiliseren door te inspireren en hebben als doel Nederlandse professionals een podium te bieden voor het gezamenlijk verbeteren van de BV Nederland. BID geeft een statusupdate van BV Nederland op de thema’s Duurzaamheid, Ondernemerschap, Educatie en Leiderschap. Een positief geluid op de derde dinsdag van januari. http://www.bigimprovementday.org/