1 april 2020

Libelle viert 75 jaar vrijheid met bijzondere special

Om 75 jaar vrijheid te vieren, maakte Libelle een 200 pagina dikke, bijzondere bewaarspecial: Libelle 75 jaar vrijheid, over vrouwen en de Tweede Wereldoorlog.

Libelle 75 jaar vrijheid is een bijzondere uitgave van Libelle en gaat helemaal over vrouwen in de Tweede Wereldoorlog: bijzondere, dappere, kwetsbare, onverzettelijke en meestal onbekend gebleven vrouwen. Juist de positie van vrouwen is interessant en hun verhalen zijn nog nooit gebundeld.

Hoofdredacteur Hilmar Mulder: “We kozen juist deze invalshoek, omdat de rol van vrouwen in de Tweede Wereldoorlog te lang onderbelicht is geweest. Hun stem, hun foto’s, hun grote en kleine verhalen moeten gehoord worden.”

Tweehonderd pagina’s met de ontroerende, aangrijpende en bijzondere verhalen van verzetsheldinnen, onderduiksters, fotografen, slachtoffers, moeders, dochters en kleindochters. Met prachtige reportages van vrouwelijke fotografen zoals Emmy Andriesse, Annemie Wolff, Maria Austria en Lily Samuels die de oorlog op hun eigen vrouwelijke manier in beeld wisten te brengen met hun (soms verborgen) camera’s.

In Libelle 75 jaar vrijheid staan bijdragen van:

  • Verzetsstrijdster Selma van de Perre: ‘Ik danste met de vijand om die jongens te redden’ en Betty Goudsmit: ‘Ik zie ze nóg voor me; al die arme kindertjes’
  • Holocaust- overlevende Myrna Tugendhaft: ‘Pas vijftien jaar geleden konden mijn man en ik er over praten’
  • Onderduikster Nanny Spier: ‘Jarenlang heb ik gedacht: had ik maar met mijn ouders mee gemogen’
  • De kleindochter van kampcommandant Gemmer: “Hoe kon hij in zo’n huis leven en zich goed voelen, terwijl een stukje verderop mensen zo leden en stierven?’
  • Prinses Mabel van Oranje: ‘Ik zie iedere dag weer hoe we allemaal een verschil kunnen maken’
  • Claudia de Breij: ‘Niet janken nu, dat is niet waarvoor ik hier sta’ (bij het lezen van namen op Westerbork)
  • Noraly Beyer: ‘Het multiculturele karakter van Nederland vergt onderhoud en misschien helpt het als we de ander accepteren om wat hij of zij is.’
  • Sonja Barend: ‘Op tv had ik half Nederland gesproken, bij mijn moeder lukte het niet om haar de juiste vragen te stellen’
  • Roxane van Iperen: ‘Ik krijg nog steeds brieven: lieve ontroerende informatieve, soms hartverscheurende reacties’

Het gaat om verhalen die verteld moeten worden, opdat we niet vergeten.

              
Selma van de Perre (foto door: Chris van Houts), Ruth Burghardt (foto door: Annemie Wolff), Nicolette & Pim Goldsmann (foto door: Karlien van der Geest).

Op Libelle TV zijn filmpjes te zien over een aantal vrouwen in deze bijzondere uitgave.
Libelle 75 jaar vrijheid ligt vanaf 31 maart in de winkels voor €14,95 en zal zolang de voorraad strekt tot half mei te koop zijn. De Special is ook online te koop via libelle.nl/vrijheid.

Over Libelle
Libelle is het grootste multimedia vrouwenmerk van Nederland. Met een bereik van 5,3 miljoen per maand weet Libelle al meer dan 85 jaar, vrouwen in alle opzichten te laten genieten. Libelle creëert content én momenten waar iedere vrouw inspiratie uit haalt om het leven nóg leuker, mooier en gemakkelijker te maken. Met Libelle is het iedere dag een feestje!