31 december 2018

Meerderheid aanstaande vaders (61%) vindt een week verlof veel te weinig

Dankzij de Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG) hebben partners van zwangere vrouwen vanaf 1 januari 2019 recht op een week geboorteverlof in plaats van twee dagen. Nog steeds veel te weinig, vinden (aanstaande) vaders zo blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau No Ties in opdracht van Ouders van Nu onder ruim 1000 aanstaande en kersverse vaders.

Waarom alleen mama?

Aanstaande vaders vinden de uitbreiding goed, maar vinden een week echt te weinig (61 procent ), 72 procent neemt dan ook extra vakantiedagen na de geboorte van hun kind. Hoofdredacteur Hilde Tholen van Ouders van Nu: ‘Uit veel onderzoeken en studies is naar voren gekomen dat het heel belangrijk is dat de vader veel tijd doorbrengt met de pasgeboren baby. Niet alleen voor hun band en de hechting, maar ook bevordert zijn aanwezigheid vanaf de geboorte de emotionele en intellectuele ontwikkeling van het kind.’ Vanuit de overheid bestaat de wens dat de verdeling op de arbeidsmarkt evenrediger is, en ook ouders hebben de wens om de zorg samen op te pakken. Hilde Tholen: ‘Dan is het dus vrij gek dat je dat niet vanaf het begin van de geboorte ook thuis samen goed kunt opstarten.’

Meer tijd, maar nog te weinig

Over anderhalf jaar, vanaf juli 2020 wordt het geboorteverlof voor partners nog extra uitgebreid met 5 weken, waarvan 70 procent doorbetaald (door de overheid). Tholen: ‘Dat is goed nieuws, maar ook daarmee hebben we in Nederland nog steeds het nakijken in vergelijking met andere Europese landen. Kijk maar eens naar Duitsland (ouderverlof van 14 maanden) of Scandinavië (480 dagen ouderverlof) waar maandenlang verlof onder beide ouders verdeeld kan worden.’ Dat Nederlandse ouders de zorg graag samen willen verdelen, blijkt uit het onderzoek. De baby verzorgen (luiers verschonen, ’s nachts het bed uit, in bad doen en aankleden) zien ze als hun gezamenlijke takkenpakket. En emotioneel: de baby alle aandacht geven en zorgen voor een goede hechting vinden ook partners heel belangrijk.