1 mei 2012

Museumdirecteuren spreken zich uit

Terwijl de politiek harde noten kraakt en miljoenenbezuinigingen als donkere wolken boven de kunstwereld samentrekken, zien de culturele voortrekkers nog volop kansen om de positie van hun musea zeker te stellen. Natuurlijk zijn het verwarrende tijden, maar ook spannende, stelt een van de zeven geinterviewde museumdirecteuren in de nieuwste Eigen Huis & Interieur.In een lijvige portrettenreeks die behalve pittige openhartigheid ook prikkelende fotografie bevat sprak EH&Is Jack Meijers met Benno Tempel (Gemeentemuseum Den Haag), Edwin Jacobs (Centraal Museum Utrecht), Charles Esche (Van Abbemuseum Eindhoven), Hedwig Saam (Museum voor Moderne Kunst Arnhem), Macha Roesink (De Paviljoens Almere), Lisette Pelsers (Kroller-Muller Museum) en Emily Ansenk (Kunsthal Rotterdam).

Dagelijks werken deze professionals in het spanningsveld tussen inhoud, publiek bereik en kostenplaatjes. Dat is niet nieuw, maar eigen aan een leven in de kunst. Juist daarom, denkt EH&I, zijn museumdirecteuren de aangewezen personen om een nieuw positief geladen perspectief op de culturele huishouding van ons land los te laten.


Speltakel moet


Veranderingen in het overheidsbeleid zijn al maanden actueel nieuws. De directeuren schrikken er niet meer van. Zij hebben hun koers al veel eerder op vernieuwing ingezet. Edwin Jacobs: Je hoort mij niet somberen over de huidige bezuinigingen. Deze tijd dwingt tot het maken van keuzes, schept kansen. Publieksgerichtheid en de bindende rol die een museum in de omgeving speelt, staan voorop in de museale benadering. Kunst is niet elitair, maar levert voortdurend een bijdrage. Benno Tempel: Azijndrinkers die vinden dat musea geen spektakel mogen bieden, onderschatten ons. Het moet zelfs.


Surrealistische portretten


De boeiende reportage wordt passend omlijst met bijna surrealistische portretten van de museumdirecteuren in hun omgeving, gemaakt door het befaamde fotografenduo Freudenthal/Verhagen. Voorbij de waan van de dag, zoals dat de kunst nu eenmaal betaamt. De nieuwe Eigen Huis & Interieur ligt 2 mei in de winkel.