17 mei 2012

Nederland wil Rutte als vriend

Wanneer Nederlanders een politicus als vriend mogen kiezen, kiezen ze massaal voor de grapjassen: lachebekje Mark Rutte van de VVD (45%) en clown Emile Roemer (42%) van de SP. Dat blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond in opdracht van

WTF.nl

. Roemer is wel populairder onder vrouwen: 44% zou de Brabander met liefde opnemen in haar vriendengroep. Rutte komt bij de dames niet verder dan 39%.Geert Wilders is alleen populair bij zijn eigen achterban: 56% wil hem wel als vriend. Verder hebben alleen een paar VVDers (6%) en een verdwaalde D66er (4%) zin in Geert op een verjaardagsfeest. Wilders doet het ook al slecht bij hoger opgeleiden waar niet meer dan 7% met de politicus aan de thee wil. Onder jongeren tussen de 18 en 24 jaar is de PVVer met 5% ook maar weinig in trek als kameraad.


Wilders is no-go


Wilders is ook meteen de politicus die de ondervraagden het minst vertrouwen. In alle leeftijdscategorieen, op alle opleidingsniveaus en voor alle geslachten geldt: Geert Wilders is een no-go. Behalve bij zijn eigen achterban natuurlijk. GroenLinks-stemmers hebben helemaal niks op met de voorman van de PVV: bijna 70% vertrouwt de Limburger niet.


SPers en Samsom


Sybrand van Haersma Buma en Arie Slob vertrouwen de ondervraagden het meest. Nog geen 3% verwacht dat de CDAer en de ChristenUnie-voorman de kilometerstrand terugdraaien als ze een tweedehands auto van de heren kopen. Opvallend is verder dat SPers alle vertrouwen hebben in PvdA-lijsttrekker Samsom, terwijl CDAers en VVDers niks moeten hebben van de PvdAer. Bij Maxime Verhagen is het andersom: hij kan alleen op vertrouwen rekenen onder stemmers van de VVD en het CDA.