14 augustus 2017

Nederlanders willen anders wonen dan de buren

In een onderzoek naar woongeluk van vtwonen gaven 3.404 vrouwen hun woongeluk gemiddeld een 7,5. Een ruim voldoende dus. Het geluk zit in kleine dingen: een opgeruimd huis, een huis met een buiten en ook de mensen waarmee we wonen. Maar nagenoeg iedereen (98%) wil het dan wel net even anders dan de buren. We houden meer van kleur dan van wit en nog meer van eenvoud.

Mix & match

Nederlanders combineren graag verschillende woonstijlen. Dat maakt gelukkiger dan één woonstijl. We kopen liever dan dat we zelf aan de slag gaan en worden gelukkiger van nieuw dan van tweedehands voor ons huis. Mooi maakt gelukkiger dan praktisch en we verkiezen budget boven design. Inrichten doen we liever zelf dan op basis van een interieuradvies. En dan dus net even anders dan de buren.

We dromen graag

Hoewel we gelukkiger worden van weinig spullen, bekent 30% als woonzonde niks weg te kunnen doen. 24% verstopt rommel en 15% laat het slingeren. De voornaamste sta-in-de-weg voor woongeluk is geld (72%). Andere barrières zijn tijd (29%), te veel troep (23%) en te weinig ruimte (22%). Dat weerhoudt ons niet te blijven dromen. Meer dan de helft kijkt graag woonprogramma’s op tv of verzamelt woonideeën via Pinterest (49%). Bijna 40% kijkt graag binnen bij een ander. Slechts een kleine 10% denkt een betere smaak te hebben dan een ander.

Fijnste plekje

De fijnste plek in huis vinden we de huiskamer. 76% noemt deze ruimte favoriet. Daar maken we graag plek voor persoonlijke spullen, woonaccessoires en een vaas met bloemen. Zoals gezegd, woongeluk zit in kleine dingen.

Een zomer vol woongeluk

Het onderzoek naar woongeluk heeft vtwonen in samenwerking met het Testpanel gedaan onder 3.404 vrouwen. Op vtwonen.nl staat de maand augustus in het teken van woongeluk. Doe mee aan onze challenge van 12 dagen klein woongeluk met elke dag een opdracht op www.vtwonen.nl/woongeluk.

vtwonen Woongeluk onderzoeksresultaten.pdf