10 maart 2014

NU.nl lanceert stemhulp DeStemVan voor gemeenteraadsverkiezingen in Limburg

In Limburg is een nieuwe stemhulp beschikbaar voor de gemeenteraadsverkiezingen: DeStemVan. Deze stemtest wordt in samenwerking met NU.nl landelijk in tientallen gemeenten gelanceerd en heeft een totaal bereik van 7,5 miljoen inwoners. DeStemVan is actief in Heerlen, Maastricht, Peel en Maas, Roermond, Sittard-Geleen en Venlo.

NU.nl besteedt aandacht aan de gemeenteraadsverkiezingen in een apart dossier. Hierin verschijnen nieuws en achtergronden. NU.nl interviewt de landelijke en regionale kopstukken van partijen en houdt op de avond van de verkiezingen de uitslagen bij.

Via de stemhulp op NU.nl kunnen inwoners reageren op stellingen over actuele thema’s in de gemeente en de regio. Ook kunnen deelnemers al tijdens het invullen zien waar de diverse partijen staan. De kiezer kan – nadat hij zelf heeft op een stelling heeft gereageerd – de icoontjes van de politieke partijen aanklikken. Dan verschijnen de partijen één voor één in beeld en worden in één oogopslag de verschillen tussen de politieke partijen zichtbaar. Met de argumentatie van de partijen erbij kan de kiezer vervolgens bepalen of hij bij zijn keuze blijft. Al tijdens het invullen van de stemtest kunnen inwoners hun mening vergelijken met politieke partijen én hun Facebook-vrienden.

De initiatiefnemers
DeStemVan is een samenwerking van NU.nl met onderzoeksbureaus Necker en iVOX. Necker is tien jaar actief met onderzoek en advies in het lokale bestuur. iVOX ontwikkelde eerder succesvol DeStemVanVlaanderen en LaVoixdesBelges. Bijna één miljoen Belgen gebruikten die applicatie.