7 mei 2013

NU.nl lanceert vernieuwde app voor Android mét widgets

NU.nl lanceert vandaag een volledig nieuwe app voor Android smartphones en tablets. Het is de eerste Nederlandse nieuwsapp die geoptimaliseerd is voor álle verschillende Android schermen, de eerste die ook widgets biedt en bezoekers de mogelijkheid geeft om foto’s in te sturen.

“Android is het snelst groeiende platform onder de lezers van NU.nl”, aldus Brechtje de Leij, productmanager Mobile NU.nl. “87 procent van hen bezoekt de app meerdere keren per dag. Android is een heel ander platform dan dat van Apple, met eigen functionaliteiten en unieke mogelijkheden. Gezien de groei van Android, geven we met de nieuwe app dit platform de aandacht die het verdient, door de app perfect bij de mogelijkheden van dit platform aan te laten sluiten.”

Gebruikers betrokken
De gebruikers zijn vanaf het begin betrokken geweest bij de ontwikkeling van de applicatie. “In samenwerking met het platform Androidworld is de app uitgebreid getest en is er nuttige feedback gegeven wat de uiteindelijke app heeft gevormd”, zegt productmanager De Leij.

“De mobiele apps van NU.nl zijn meer dan 4,7 miljoen keer gedownload, meer dan 5 miljoen Nederlanders per maand bezoeken NU.nl via de apps en de mobiele site van NU.nl. Mobiel is dus erg belangrijk voor ons”, aldus Sander Stallinga, uitgever News van Sanoma. “We hebben ervoor gekozen om de Android app helemaal opnieuw te bouwen, zodat we voldoende zijn uitgerust voor de toekomst.”

Widgets
Naast de app worden zogenaamde lockscreen en homescreen widgets voor Android gelanceerd. Hiermee lees je direct de headlines van het laatste nieuws op het homescreen van de Android tablet of smartphone. De gebruiker heeft de keuze uit de Net Binnen widget of een widget voor een favoriet katern.

Dag van NU
Op Android tablets is vanaf nu ook de Dag van NU te lezen, een overzicht van het belangrijkste nieuws van de dag. “Uit gebruiksstatistieken is gebleken dat de tablet vooral ’s avonds wordt gebruikt”, weet productmanager De Leij. “Daarom plaatsen we juist dan, om 18.00 uur, dit overzicht om je in één keer op de hoogte te brengen van het nieuws van de dag.”

Bekijk de video

Persoonlijk
In de nieuwe app van NU.nl is het mogelijk om eigen nieuwsfilters aan te maken, over onderwerpen die je interesseren. Je vindt al deze artikelen terug in de sectie ‘Mijn NU’. De actuele nieuwsdossiers van NU.nl zijn nu ook te lezen in de Android apps, net als gerelateerde nieuwsartikelen bij een bericht. Ook is het mogelijk een gratis push bericht te ontvangen over het nieuws waar een filter voor is aangemaakt.

Delen en reageren
Sociale media hebben een belangrijke rol in de nieuwe app. Het delen van artikelen en het reageren op artikelen is daarom zo laagdrempelig mogelijk gemaakt. Delen naar al geïnstalleerde Android apps is nu heel eenvoudig via het deel-icoontje boven een artikel. NUjij is bovendien helemaal in de applicatie geïntegreerd. Ook is het voor bezoekers mogelijk om foto’s van nieuwsgebeurtenissen in te sturen via NUfoto. Dit gaat heel eenvoudig door, na het maken van een foto, deze via de deelknop in de camera door te sturen naar NUfoto.

De Android app voor smartphone en tablets is een geheel nieuwe app en is gratis te downloaden in de Google Play store. De app is te herkennen een nieuw vierkant icoontje, en aan de naam NU.nl. De oude smartphone app, genaamd NU met afgerond icoontje, zal over een aantal weken geen nieuws meer krijgen.