21 maart 2012

Opruimen kledingkast maakt vrouwen blij

De komst van de lente is voor 82% van de vrouwen de aanleiding om hun kledingkast op te ruimen. En daar worden ze blij van: 32% zegt een opgeruimd humeur te krijgen van een opgeruimde kledingkast, 28% krijgt zin om te shoppen en 17% wordt vooral blij van de teruggevonden kleding. Dit blijkt uit een onderzoek onder 267 bezoeksters van website Styletoday.nl.

De kledingkast wordt overigens niet alleen in de lente grondig opgeruimd. Iets meer dan de helft van de ondervraagden ruimt haar kledingkast meerdere keren per jaar op en 31% doet dit zelfs elke maand.


Orde in de chaos


Het opruimen van de kledingkast betekent vooral orde scheppen in de chaos. Want kleding weggooien, dat doet iets meer dan de helft van de ondervraagden liever niet. 32% is bang daar spijt van te krijgen, 8% is te veel gehecht aan haar kledingstukken en 5% hoopt ooit weer in te klein geworden kleding te passen.


Wegdoen van kleding


De 47% die haar kleding wel weggooit, doet dit vooral in een openbare kledingcontainer (36%), gevolgd door het weggeven aan een goed doel (21%), weggeven aan vrienden (16%) of naar de kringloop (15%). Slechts 8% biedt haar kleding te koop aan op internet en 3% gooit het in haar afvalbak.


Houdbaarheidsdatum


Ondergoed en sokken worden het eerst weggegooid. 43% gooit deze kledingstukken binnen een jaar weg, tegenover 35% die juist meerdere jaren met ondergoed en sokken doet. 32% draagt geen enkel kledingstuk langer dan drie jaar, omdat ze vindt dat kleding uit de mode raakt of tegen die tijd echt afgedragen is.