12 augustus 2016

Ouders van Nu start campagne ‘Gelijke Ouders, Gelijke Rechten’

Ouders van Nu start vandaag de campagne ‘Gelijke Ouders, Gelijke Rechten’. Een online handtekeningenactie voor gelijke rechten voor kinderen die worden geboren in een gezin met drie of vier ouders. Volgens de wet mag een kind maar twee ouders hebben. Steeds meer kinderen hebben echter drie of vier papa’s of mama’s.

Niet bevoegd

Een kind weet niet beter dan dat al die opvoeders zijn ouders zijn, maar wettelijk loopt zo’n regenbooggezin, zowel ouders als kinderen, tegen hindernissen aan. Of het nu gaat om het bezoeken van een ouderavond, het openen van een spaarrekening voor het kind of toestemming geven voor een doktersbehandeling: de derde of vierde ouder is op dit moment officieel niet bevoegd. Ook heeft zo’n vader of moeder bijvoorbeeld geen recht op ouderschaps- of zorgverlof en loopt het kind allerlei financiële voordelen mis.

Neem het meeroudergezin van Steven, Frank, Marianne en Gabriella met hun zoon Quinten (1). Hun zoontje is even vaak bij de vaders en de moeders. ‘Hij ziet ons allemaal als zijn papa’s en mama’s, noemt ons ook zo’, zegt Steven deze maand in Ouders van Nu. Maar volgens de wet zijn alleen Gabriella en Steven de ouders.

Erkenning

Patricia van den Broek, hoofdredacteur Ouders van Nu a.i: ‘Ouders van Nu is er voor alle ouders en alle soorten gezinnen. Het feit dat regenbooggezinnen van de overheid zo weinig erkenning krijgen, vinden wij achterhaald. Dat gebrek aan erkenning is misschien wel het belangrijkste pijnpunt. Vooral vanuit het perspectief van de kinderen. Volgens hen zijn alle ouders hun papa’s en mama’s. De wet ziet dat anders. We roepen daarom iedereen op om onze handtekeningenactie te steunen en daarmee – samen met ons – een signaal af te geven dat dit in de wet snel en goed geregeld moet worden.’