15 juli 2019

Rijksmuseum toont vanaf vandaag originele Duckwacht in ‘Lange Leve Rembrandt’ tentoonstelling

Het Duckstadse topstuk ‘De Duckwacht’ is vanaf vandaag te bewonderen in de ‘Lang Leve Rembrandt Tentoonstelling’ in het Rijksmuseum. Het schilderij wordt tentoongesteld samen met andere kunstwerken die onderdeel zijn van deze expositie.

Duckwacht
De Duckwacht, gebaseerd op De Nachtwacht, is in 1981 geschilderd door Harry Balm, kunstschilder en voormalig vormgever van Donald Duck Weekblad. Harry Balm vertelt: “De Duckwacht schilderen is niet alleen maar een paar snavels op de Nachtwacht plakken, alle verhoudingen zijn anders. Ook hield ik qua afmetingen rekening met de formaten van Donald Duck Weekblad en niet met de echte Nachtwacht, die een stuk ‘vierkanter’ is.” Voor het eerst wordt er een schilderij uit Duckstad tentoongesteld in het Rijkmuseum. Hoofdredacteur Joan Lommen vertelt: “Donald Duck Weekblad is al 67 jaar uit de kunst dus hij heeft eindelijk zijn plek gevonden!”.

De Duckwacht is van 15 juli t/m 15 september te bewonderen in het Rijksmuseum.

Vrolijke Donald Duck Duckwacht producten
Ter gelegenheid van de 85ste verjaardag van Donald Duck op 9 juni en het Jaar van Rembrandt presenteerden Donald Duck Weekblad en het Rijksmuseum eind mei de allereerste Donald Duck Kunstcollectie in het bijzijn van niemand minder dan Donald Duck. De kunstcollectie bestaat uit het Zwembandt van Rijn album, een puzzel, waterfles, verjaardagskalender, notitieboekje, linnen tas, mok, magneet en een kaartenmapje. De producten zijn geïnspireerd en op het topstuk ‘De Duckwacht’ en op de collectie van het Rijksmuseum. De kunstcollectie is te koop op Duckstadshop.nl, de Rijkmuseum shop en in vele winkels.