6 maart 2013

Sanoma Media reikt Tuinawards 2013 uit

Vanmiddag zijn in restaurant De Kas in Amsterdam de winnaars bekendgemaakt van de Sanoma Tuinawards 2013. Deze Nederlandse vak- en publieksprijzen tonen aan welke tuinartikelen in 2013 het meest innovatief zijn en deze zomer niet in de tuin mogen ontbreken.

Speciaal voor tuinliefhebbers hebben drie onafhankelijke vakjury’s, onder leiding van Annet Niterink (hoofdredacteur Tuin&Co), Aty Luitze (hoofdredacteur Seasons en Home and Garden) en Lilian Korteweg (chef redactie Tuin&Co) in zes verschillende categorieën de winnaars van de vakprijzen bepaald. En het publiek heeft massaal gestemd voor de publieksprijzen.
 

De meest innovatieve tuinartikelen van Nederland:

Elektrisch en handgereedschap
Vakprijs: Nunki handwieder van Kopersporen www.kopersporen.nl 
Jury: “Nieuw product met een goede materiaalkeuze en een eenvoudige maar prachtige uitstraling. Biedt een oplossing voor een veel voorkomend probleem, oftewel een product dat je altijd mee de tuin in neemt.”
Publieksprijs: Gardena Robotmaaier R40Li van Husqvarna Nederland www.gardena.nl 

Onderhoud
Vakprijs: Biologische moestuinmest- en grond van Pokon www.pokon.nl 
Jury: “Biologisch tuinieren leeft. Mensen met een moestuin vragen zich vaak af: kan ik uit deze grond wel eten? Hiermee kan dat met een gerust hart. Verder is het geschikt voor elke liefhebber: met een vierkante meter tuin of met een complete volkstuin.”
Publieksprijs: Langwerkende voedingskegels van Pokon www.pokon.nl 

Tuininrichting
Vakprijs: Credenza multifunctionele regenton van Xala www.xala.be 
Jury: “Nostalgie op een moderne en eigentijdse manier. Strak ontwerp, dus zowel geschikt voor moderne als klassieke huizen. Uiterlijk is opvallend stoer, geënt op de houtkachel.”
Publieksprijs: Zwarte regenton 210 liter op voet van ACD www.acd.be 

Decoratieve tuininrichting
Vakprijs: Garden Glory tuinslang van Scandic Essentials www.scandicessentials.com 
Jury: “De tuin krijgt met dit product een haute couture effect. Vrouwelijk ontwerp, dat het tuinieren persoonlijk maakt. Simpele dingen kunnen met lef zo heel mooi worden.”
Publieksprijs: BLOK pizza-oven van BLOK Meubel www.blokmeubel.nl

Planten
Vakprijs: Garvinea tuinplantenserie van Florist i.s.m. Intratuin www.floristholland.nl  www.intratuin.nl 
Jury: “Een tuingerbera die winterhard is, iets totaal nieuws. De bloemen lijken op die van de gerbera alleen worden ze na verwildering een stukje kleiner, meer margrietjesachtig. Als vaste plant in de border, in een pot op het terras, maar ook leuk als snijbloem. Met een paar grassen ertussen heb je al een prachtig boeketje.”
Publieksprijs: Garvinea tuinplantenserie van Florist i.s.m. Intratuin www.floristholland.nl  www.intratuin.nl
 
Productontwerp
Vakprijs: Telescopische spade van Fiskars www.fiskars.com 
Jury: “Uitschuifbaar is nieuw, nog niet eerder bedacht. Qua uitstraling en ontwerp mooi uitgevoerd. Jury gaat uit van roestvrij staal als materiaalkeuze.”
Publieksprijs: Comfort ergonomisch gesteeld tuingereedschap van BoerenBond/Welkoop www.boerenbond.nl  / www.welkoop.nl 

De Sanoma Tuinawards-winnaars kregen als award de ‘Concrete Vase’ van ontwerpster Doreen Westphal; een bijzondere betonnen vaas belegd met koperen bladeren. Daarnaast zullen de winnaars in Tuin&Co, Seasons(.nl),
Home and Garden(.nl) en Tuinieren.nl gepresenteerd worden.