29 mei 2015

Schilderij uit Duckstad in bruikleen bij Van Gogh Museum

Vanaf vandaag is in het Van Gogh Museum een bijzonder kunstwerk te zien. Vanochtend onthulde Dimitri Heikamp, hoofdredacteur van Donald Duck, samen met basisschoolleerlingen een geschilderd portret van de wereldberoemde eend in de stijl en pose van meesterschilder Van Gogh. Daartoe diende het beroemde Zelfportret met grijze vilthoed uit 1887 als inspiratiebron.

Dit jaar is het 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh overleed en daar staat ook Donald Duck bij stil. Het vrolijk weekblad staat deze week helemaal in het teken van de Nederlandse schilder. Daarnaast is er vanuit Duckstad een schilderij in bruikleen aan het Van Gogh Museum gegeven: een kunstwerk waarin de twee grootheden zijn verenigd. Dit jaar is het 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh overleed en daar staat ook Donald Duck bij stil. Het vrolijk weekblad staat deze week helemaal in het teken van de Nederlandse schilder. Daarnaast is er vanuit Duckstad een schilderij in bruikleen aan het Van Gogh Museum gegeven: een kunstwerk waarin de twee grootheden zijn verenigd.

Kunstverzamelaar Dagobert Duck

In deze editie van Donald Duck zien we dat de rijke zakenman en kunstverzamelaar Dagobert Duck al aardig wat fraaie doeken van beroemde kladderkoningen in zijn collectie heeft. Aan zijn muren hangen onbetaalbare Zwembandts, Piet Kassa’s en Karel Sappels. Toch ontbreekt één groot kunstschilder… een meesterwerk van Van Dogh – en daar heeft Dagobert Duck wel oren naar…

Donald Duck in de klas

Donald Duck staat dit jaar in het teken van ‘Van Donald Duck steek je meer op dan je denkt’. Om scholen en kinderen de mogelijkheid te geven actuele onderwerpen op een ‘vrolijke’ manier in de klas te behandelen, biedt Donald Duck ook ‘ Donald Duck in de klas-pakketten‘ aan scholen aan met leuke weetjes uit Duckstad over het thema Van Gogh.

Vanaf vandaag ligt de Van Gogh-editie van Donald Duck in de winkel en is te bestellen via Tijdschrift365.nl. Het schilderij, geschilderd door Wouter Tulp, is vanaf vandaag in een gelimiteerde oplage van 200 exemplaren te koop in de Duckstadshop en het origineel is van 29 mei t/m 27 juni te bewonderen in het Van Gogh museum. Download via deze link weetjes en overeenkomsten tussen het verhaal in Donald Duck en het werkelijke leven van Van Gogh.