23 oktober 2013

SchoolBANK bewaart foto’s voor de toekomst

We doen het allemaal graag: oude klassenfoto’s bekijken. Dat blijkt uit een enquête van SchoolBANK.nl. Om het aantal foto’s op de site te vergroten werkt SchoolBANK.nl samen met OYPO, de dienst die ruim 16.000 fotografen ondersteunt bij het afhandelen van nabestellingen. Zodat iedereen straks alle klassenfoto’s terug kan vinden. En smakelijk kan lachen om die maffe kuif of dat mislukte permanentje…

SchoolBANK beheert honderdduizenden klassenfoto’s en polste onder haar leden de waarde van deze foto’s. Ruim 90% van de ondervraagden vindt het leuk om oude klassenfoto’s te bekijken. De kleding die ze op de foto dragen vindt de meerderheid leuk en goed bij de tijd passen, 23% vindt de kleding verschrikkelijk en slechts 4% draagt of heeft nog altijd dezelfde stijl als vroeger.

Namen onthouden
Mensen blijken een goed geheugen voor de namen van oud-klasgenoten te hebben. Een kwart van de geënquêteerden beweert alle namen op de klassenfoto’s zelfs nog op te kunnen noemen. De meerderheid weet zich nog wel een aantal namen te herinneren maar vindt het jammer dat destijds niet de namen van vriendjes en vriendinnetjes bij de foto’s zijn geschreven.

Dikke brillen en vette pieken
Iedereen vindt het leuk om hun oude klassenfoto’s te bekijken, maar meer dan de helft van de ondervraagden moet bekennen dat ze wel minimaal één foto hebben waar ze zelf niet zo best op staan. 30% is zelfs van mening op geen enkele foto leuk te staan. Jeugdpuistjes, dikke brilmonturen en een onzekere houding waren vaak de boosdoener van een mislukte foto. En ook zelfgeknipte scheve pony’s, vette pieken en mislukte permanentjes worden onder meer genoemd als reden voor een rare schoolfoto.

Invloed van moeder
Opvallend is dat moeder een flinke vinger in de pap had wat betreft het kapsel. En dat was geen slechte invloed! Van de ondervraagden die tevreden zijn met ál hun klassenfoto’s was bij 48% door de ouders gezorgd dat het haar netjes zat, tegen 28% van degenen waarbij de klassenfoto’s wel eens mislukten.

Balen als je er eentje mist
Mensen raken hun klassenfoto’s niet graag kwijt. Meer dan de helft beweert alle foto’s nog te hebben. Een kwart mist er enkele. In de meeste gevallen baalt men daar stevig van. Sinds dit schooljaar werkt SchoolBANK samen met OYPO die schoolfotografen ondersteunt met het verkopen van foto’s. De fotografen kunnen de foto’s veilig bewaren op SchoolBANK zodat deze ook in de toekomst beschikbaar zijn. Om privacy redenen zullen er geen namen bij de foto staan. Die mogen de leerlingen zelf toevoegen als ze een account op SchoolBANK aanmaken.