21 november 2019

Sifan Hassan Sportvrouw van het Jaar, Mathieu van der Poel Sportman van het Jaar

En nog meer uitslagen van de NUsport Awards 2019

Meer dan 11.000 bezoekers van NUsport stemden op de allereerste NUsport Awards voor vijf categorieën. Sifan Hassan is Sportvrouw van het Jaar en Mathieu van der Poel Sportman van het Jaar. En er zijn nog drie andere awards uitgereikt.

Dit jaar organiseerden wij voor het eerst de NUsport Awards, dé publieksverkiezing van sportjaar 2019. Gedenkwaardige prestaties en mooie winnaars bij de vleet dit jaar. Maar welke hoofdrolspelers maakten de meeste indruk? En welke gebeurtenis staat voorgoed op het netvlies gegrift? We vroegen het  onze bezoekers van NU.nl. Zij stemden voor vijf categorieën: Sportvrouw van het Jaar, Sportman van het Jaar, Sportmoment van het Jaar, Sportploeg van het Jaar en Sportcoach van het Jaar. Dit zijn ze!

Historische prestaties
‘Zet atletiek weer op de kaart in Nederland.’ ‘Een inspiratie voor velen.’ Met bijna de helft van de stemmen is atlete Sifan Hassan de overduidelijke Sportvrouw van het Jaar. Ze verdient haar benoeming door haar historische prestaties bij de WK atletiek in Doha. Nooit eerder won een atlete tijdens hetzelfde evenement goud op zowel de 1500 als de 10.000 meter. Een van de stemmers: ‘Geboren in Ethiopië, keihard gewerkt om in Nederland te slagen, een van ons geworden: voor mij is zij hét voorbeeld van een selfmade woman.’

Kunstenaar op de fiets
Zijn spectaculaire manier van koersen, oneindige aanvalslust en een stortvloed aan overwinningen in drie disciplines maken Mathieu van der Poel met afstand de Sportman van het Jaar. ‘Spot met alle wielerwetten.’ ‘Kunstenaar op de fiets.’ In het commentaar van duizenden stemmers regent het superlatieven. Of het nu de crossfiets, de racefiets of de mountainbike was, hij won bijna altijd en overal.

Magistrale sprint
Welke gebeurtenis staat voorgoed op het netvlies gegrift? Voor de meesten was dat de triomf van Mathieu van der Poel tijdens de Amstel Gold Race. Na een bizarre ontknoping en een magistrale sprint wist hij alsnog te winnen. Dus de gigant Mathieu van der Poel mag zich dit jaar niet alleen Sportman van het Jaar noemen, hij heeft ook het Sportmoment van het Jaar op zijn naam staan. ‘Ik kijk al veertig jaar wielrennen en heb dit nog nooit gezien,’ aldus een van de stemmers.

Vechtmachine met teamspirit
‘Ambassadeurs voor het voetbal.’ ‘Rolmodellen voor meisjes.’ Het was een echte nek-aan-nek-race tussen de Oranje Leeuwinnen en Ajax, maar het Nederlands vrouwenteam is Sportploeg van het Jaar geworden. Een vechtmachine met teamspirit die geschiedenis schreef door pas bij de tweede deelname aan het WK de finale te halen. De eindstrijd tegen het grote Amerika ging wat ongelukkig verloren, maar die teleurstelling verdween vrij snel toen bleek wat de impact was geweest. ‘Een geweldige prestatie van een ploeg die onder grote druk het hoofd koel hield,’ reageerde een van de stemmers.

Hield haar poot stijf
Onder anderen Erik ten Hag en Ronald Koeman hebben het afgelegd tegen Sarina Wiegman, de bondscoach van de Oranje Leeuwinnen. Zij tekent dit jaar voor de titel Sportcoach van het Jaar. Net als bij de sportploeg heeft zij haar uitverkiezing te danken aan het WK, waar ze haar team begeleidde naar een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van het vrouwenvoetbal. ‘Zij hield haar poot stijf terwijl heel Nederland een ‘betere’ opstelling zag,’ is een van de vele loftuitingen. Zoals ook: ‘Heeft in Frankrijk het maximale uit haar ploeg gehaald.’

Vandaag verschijnt het allereerste jaarboek van NUsport, Dit is het sportjaar 2019, met daarin ook de volledige uitslag van de verkiezing. Een luxe cadeauspecials van 172’s pagina’s met spectaculaire foto en bijzondere interviews. Dit is het sportjaar 2019 is online te koop en ligt vanaf vandaag ook in de winkel bij onder andere AKO, Bruna en Primera.

Over NU.nl
NU.nl is het grootste digitale nieuwsmerk van Nederland. Maandelijks bereikt NU.nl gemiddeld meer dan 7,5 miljoen Nederlanders die samen bijna 800 miljoen pagina’s en 34 miljoen video’s bekijken. NU.nl is overzichtelijk, betrouwbaar, snel en is met 90 procent direct verkeer de bron bij uitstek die mensen gebruiken om weer volledig up-to-date te zijn.