3 april 2013

Specials goed gelezen en hoog gewaardeerd

Specials van tijdschriften worden heel goed gelezen en krijgen een hoge waardering. Dat blijkt uit een onderzoek van Sanoma en Motivaction. Maar liefst 92% van de doelgroep kijkt de specials in en een groot deel bewaart ze ook, om nog een keer te lezen, voor anderen in het gezin of geeft hem weg aan vrienden, familie, kennissen.
 
De specials krijgen een hoog rapportcijfer, het gemiddelde cijfer is een 7,0. Men vindt de specials informatief en leuk om te lezen. En die waardering is terug te zien in de leestijd; die is gemiddeld 18 minuten. Ook blijkt duidelijk dat specials – net als tijdschriften – mensen informeren en inspireren . Hoge scores zijn er voor ‘Deze special wekt mijn interesse’, ‘Deze special brengt me op een idee’ en ‘Deze special is inspirerend’.

Branded content
Naast de inhoudelijke pluspunten van specials wordt ook het uiterlijk van de specials goed gewaardeerd. Maar liefst 77% van de lezers van specials vindt de vormgeving en de lay-out (zeer) aansprekend. Daarnaast wordt bij titeloverkoepelende specials de samenwerking met de adverteerder aangaan om voor beide partijen tot een mooie special te kunnen komen. Specials bieden daarmee een perfect Umfeld voor branded content.

Effectief adverteren
Printspecials zijn speciale uitgaven van een titel of een groep titels, gewijd aan een specifiek onderwerp. Zoals Libelle’s Frisse Luchtvakanties, of de –titeloverkoepelende – gezondheidsspecial Lief Lijf. Ze bieden toegespitste informatie voor een doelgroep die daar expliciet in is geïnteresseerd. Specials lenen zich dan ook bij uitstek voor extra doelgericht en effectief adverteren, zonder waste. Titeloverkoepelende specials hebben veelal ook een massaal bereik.

Onderzoek
Er werden zo’n vijfentwintig printspecials onderzocht onder ruim 10.000 lezers. Voor de onderzoeken is gebruik gemaakt van het tijdschriftenpanel van Sanoma Media dat is ondergebracht bij Motivaction. De doelgroep van het onderzoek wordt gevormd door lezers van de titels waar de specials bij meegenomen zijn.

Meer weten over de specials van Sanoma? Zie daarvoor de specialpagina.