23 september 2015

Staatssecretaris Dijksma overhandigt Jonge Woudlopers medaille aan beste natuurbeschermers

Vandaag overhandigt staatssecretaris Sharon Dijksma samen met Donald Duck Weekblad redacteur Jos Beekman een speciale Jonge Woudlopers medaille aan de beste natuurbeschermers van de provincie Zuid-Holland. De prijs is onderdeel van de samenwerking van het programma Groen doet goed van IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) met Donald Duck weekblad, dat ervoor zorgt dat kinderen die weinig buiten komen toch de natuur kunnen beleven.

Afgelopen maanden zochten de tien Groen doet goed-gemeenten in Zuid-Holland naar de beste twee jonge natuurbeschermers van de gemeentes. De twintig kinderen die uitgekozen zijn, krijgen vandaag naast een echte Jonge Woudlopers medaille ook de speciale ‘Naar buiten Donald Duck’ overhandigd. De initiatieven van de geselecteerde kinderen zijn heel divers. Bijvoorbeeld Vera van der Horst (8) die vrijwillig zwerfvuil opruimt en daarmee de stad een stuk schoner maakt en Filine von Behr (13), die een natuurspeurtocht in de stad maakte en daarmee haar stadsgenoten door een groene bril naar Dordrecht laat kijken.

Sharon Dijksma: ‘Natuur en mensen zijn belangrijk voor elkaar. Niet alleen natuur ver weg en achter hekken, maar ook natuur dicht bij huis. Voor de ontwikkeling van kinderen is natuur zelfs onmisbaar. Om hen bij de natuur te betrekken, is een speciale Donald Duck een uitstekend initiatief. De activiteiten van de Zuid-Hollandse kinderen vind ik heel belangrijk. Zij zijn de natuurbeschermers van de toekomst.’

Vlnr: Han Weber (Gedeputeerde Provincie Zuid-Holland), Stan van Vuuren (winnende natuurbeschermer Alphen a/d Rijn), Boswachter Jenny van Leeuwen, Jos Beekman (Redacteur Donald Duck Weekblad), Staatssecretaris Sharon Dijksma, Hanna Bertram (winnende natuurbeschermer Leiden), Filine von Behr (winnende natuurbeschermer Dordrecht).

Naar Buiten Donald Duck

Donald Duck Weekblad, de provincie Zuid-Holland en IVN hebben de handen ineen geslagen en een ‘Naar buiten Donald Duck’ ontwikkeld. Deze speciale editie laat kinderen en ouders zien dat de natuur leuk, dichtbij, gratis en makkelijk te bereiken is. Meer dan 100.000 kinderen in Zuid-Holland krijgen de speciale ‘Naar buiten Donald Duck’, een poster met natuurgebieden in de buurt en ze kunnen gratis de DuckQuiz app downloaden. Met deze app kan iedereen zijn algemene kennis testen en uitvogelen hoeveel hij over Duckstad en Disney weet. En speciaal voor dit project is er nu ook de categorie ‘natuur’, met meer dan 100 vragen.

Spelen is leren zoals de natuur het bedoeld heeft

De speelruimte voor kinderen die opgroeien in de stad wordt steeds kleiner. Dit terwijl spelen in de natuur leuk en gezond is. Kinderen die in een groene wijk wonen, of regelmatig in de natuur spelen zijn aantoonbaar gezonder. Tegenwoordig spelen kinderen 50% minder buiten dan twintig jaar geleden en is hun speelruimte met 90% verminderd, waardoor één op de zeven Nederlandse kinderen overgewicht heeft (BRON: www.jogg.nl). Daarnaast kampen kinderen in grote steden ook vaker met depressies, angsten en zelfs schizofrenie (BRON: ‘Beetje natuur, grote invloed’, Mieras). Met Groen doet goed projecten, waaronder de speciale Donald Duck, wordt gezorgd dat kinderen vaker kunnen spelen in de natuur.

De speciale ‘Naar buiten Donald Duck’ wordt vanaf 24 september verspreid op de scholen in Zuid-Holland. De Duck Quiz met de speciale natuurcategorie is nu al te downloaden voor de iPad in de App Store.