20 augustus 2012

Steeds minder gebruik van kinderopvang

Hoe is de kinderopvang bij Nederlandse gezinnen geregeld? Bij 56% spelen de opa’s en oma’s een rol. Zij nemen een aanzienlijk deel van de opvang voor hun rekening: bijna de helft. Daarnaast wordt er door 31% gebruik gemaakt van een kinderdagverblijf. Dit blijkt uit de Flair Mama Enquête onder 1550 lezeressen tussen de 25 en 45 jaar. 

Ook 31% maakt géén gebruik van kinderopvang. En zij die het wel doen, twijfelen steeds meer of ze er wel mee door moeten gaan nu de kosten zo zijn gestegen. Lezeres Jasmijn: “Tot vorig jaar betaalden we zeshonderd euro per maand. Nu is dat achthonderd. Ik verdien prima, maar dat wordt te gek!”

Wel of niet minder werken?
97% van de lezeressen had een baan voordat hun eerste baby werd geboren. Na het zwangerschapsverlof gaat 88% van de moeders weer aan het werk. Ze gaan wel minder werken, hun werktijd wordt gemiddeld zo’n 38% minder. Vaders gaan na de geboorte van hun eerste kind gemiddeld 1 uur minder werken per week.

Eerlijk zullen we alles delen
Flair-lezeressen geven de manier waarop de zorgtaken thuis zijn verdeeld gemiddeld een 8. Opvallend is dat moeders gemiddeld 72% van de zorgtaken op zich nemen. Daarnaast neemt 74% van de lezeressen ook alle huishoudelijke taken op zich. Als de man iets doet, dan zijn dat traditionele ‘mannendingen’, zoals het vuilnis buiten zetten of de auto onderhouden.

Te weinig vrije tijd
Gemiddeld hebben lezeressen met jonge kinderen elf uur per week vrije tijd. Bijna de helft van de vrouwen vindt dit iets te weinig, vooral moeders met jonge kinderen. Lezeres Charlotte: “Ik merk dat ik meer van mijn kinderen geniet als ik af en toe ook bewust wat quality time voor mezelf heb.”

De hele uitslag van de grote Flair Mama Enquête staat in de nieuwe glossy Flair Mama. Deze special ligt naast het reguliere nummer vanaf 21 augustus zes weken in de winkels.

Verder in Flair Mama:
* Interview met Jan Smit: “Ik wil graag dat Liza nu gewoon thuis is voor de kinderen.”
* Actrices Tanja Jess en Anousha Nzume over de zeven meest ingrijpende dingen die veranderen als je moeder wordt (Bye, bye oude spijkerbroek, hallo agendaseks!)
* Bekende papa’s (o.a. Lange Frans) over de favoriete foto met hun kind(eren)